8 Tips voor kids met wagenziekte

Een kotsmisselijk kind op de achterbank is absoluut geen pretje. Het is verschrikkelijk voor je kind, maar ook voor jou is het schoonmaken van de bekleding een ramp. Met de zomervakantie voor de deur vond ik het wel tijd voor een artikel met tips voor kinderen met wagenziekte. Dat maakt die lange autorit naar Frankrijk of Italië hopelijk een beetje draaglijker.

 

Wagenziekte

Veel kinderen tussen de 2 en 10 jaar hebben last van wagenziekte. Dat komt doordat de evenwichtsorganen nog niet goed zijn ontwikkeld. Kinderen voelen zich dan misselijk, zweterig en moeten soms overgeven. 

 

Tips

Hopelijk maken de onderstaande 8 tips jullie reis wat draaglijker:

 

 1. Horizon
  Het helpt enorm als je kind de horizon kan zien. Plak gerust iets op het raam naast je kind waardoor hij 'gedwongen' wordt door de voorruit te kijken of door de achterruit bij een achterwaarts autostoeltje. Laat je kind ook niet lezen of tekenen, maar doe in plaats daarvan leuke spelletjes zoals 'ik zie ik zie wat jij niet ziet'.

 2. Frisse lucht
  Sigarettenrook, een etenslucht of andere vieze geuren helpen niet als je misselijk bent. Zorg dat de lucht in de auto lekker fris is zet even een raampje open als je kind erg misselijk is. Af en toe een pauze om de benen te strekken, kan ook erg fijn zijn!

 3. Eten
  Laat je kind niet te zwaar, maar wel iets eten voor een lange autorit. Ga niet voor hele zoete, vette of zure voedingsmiddelen, maar denk aan fruit, groente en crackers. Zorg dat je kind ook tijdens de autorit geen lege of hele volle maag heeft.

 4. Drinken
  Naast eten is ook drinken erg belangrijk. Vermijd drankjes met koolzuur!

 5. 's Nachts rijden
  's Nachts is de temperatuur lager en is de kans groter dat je kind in slaap valt. En slapend heb je gelukkig geen last van wagenziekte. Daarnaast heb je minder kans op file waardoor je hoogstwaarschijnlijk in een gelijkmatiger tempo kunt rijden.

 6. Rijd voorzichtig
  Het spreekt misschien voor zich, maar rijd niet te wild. Zorg voor een constante snelheid, haal niet constant auto's in, rijd langzaam door de bochten en rem rustig.

 7. Medicijnen
  Helpen de bovenstaande maatregelen allemaal niet? Overweeg dan een medicijn tegen reisziekte. Er zijn veel verschillende medicijnen op de markt met allemaal een andere werkingsduur. Ook zijn ze niet allemaal geschikt voor kinderen. Vraag dus de huisarts of apotheker om advies. 

 8. Gamen
  Herman Kingma, hoogleraar evenwichtskunde, vertelde tegen het AD dat gamen ook een uitkomst kan zijn: "In lezen, een filmpje kijken of gamen kan je volledig opgaan. Maar het verschil is dat een boek en film je minder afleiden dan een interactief computerspel. Je bent dan passiever en kijkt alleen maar. De bewegende letters vallen meer op en je blijft je bewust van de bewegingen die de auto maakt. Bij een computerspel ben je met verschillende spelniveaus bezig. De hersenen zullen storende prikkels wegdrukken."

 

Zorg daarnaast voor genoeg zakjes in de auto, voor vochtige doekjes en voor schone kleren.

 

Heeft jouw kind last van wagenziekte? Heb jij nog tips?

 

Bron: https://www.ad.nl/reizen/wagenziek-gamen-helpt~abda6203/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355