9x De leukste musea voor jonge kinderen

10 Nov 2019

Als je een toffe activiteit zoekt voor je peuter of kleuter denk je misschien niet meteen aan een museum. Overweeg het toch eens. Er zijn zóveel toffe musea in Nederland voor kinderen. Steeds meer musea bieden allerlei speelplekken, speurtochten en andere activiteiten aan. Ik zette de 9 leukste musea voor jonge kinderen op een rijtje.

 

1. Nijntje museum, Utrecht

Het Nijntje museum is helemaal gericht op peuters en kleuters. Het museum bestaat uit allemaal verschillende ruimtes met ieder een thema. Zo is er het huis van Nijntje waar kinderen kunnen spelen in het keukentje of de tuin kunnen verzorgen, is er een kunstatelier waar kinderen kunnen verven en is er een verkeersplein waar kinderen lekker kunnen fietsen of autorijden. Kinderen kijken hier hun ogen uit en kunnen écht hun energie kwijt.

 

2. Kinderboekenmuseum, Den Haag

In het Kinderboekenmuseum hebben ze 2 verschillende tentoonstellingen die zich richten op jonge kinderen. De eerste is Kikker. Deze tentoonstelling richt zich op kinderen van 0 tot 6 jaar. Er zijn meerdere situaties uit de boeken van Kikker nagebouwd die de kinderen uitdagen om actief bezig te zijn. Zo kunnen ze het dak van Haas repareren, springen als Kikker op de trampoline, schatgraven met Beer en groente en fruit vervoeren met een boot. De tweede tentoonstelling, 'ABC met de dieren mee', is ook heel tof voor jonge kinderen. Hier ontmoeten kinderen al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten zoals Rupsje Nooitgenoeg en Dikkie Dik.

 

3. Rien Poortvliet museum, Tiengemeenten

De zolder van dit museum is ingericht rond de diverse kabouterboeken van Rien Poortvliet. Kinderen kunnen hier zichzelf verkleden, lekker spelen in de kabouterspeelhoek en natuurlijk lezen uit kabouterboekjes. 

 

4. Spoorwegmuseum, Utrecht

Het Spoorwegmuseum is een van de meest kindvriendelijke musea van Nederland. Je kunt samen genieten van mooie voorstellingen, je kunt een ritje maken in de Jumbo Express en mooie treinmodellen bekijken. Echt een aanrader voor gezinnen met kinderen van verschillende leeftijden.

 

5. Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem

In het Openluchtmuseum is altijd wel wat te beleven. Je kunt een ritje maken in een oude tram, op de foto in ouderwetse kleren, een karweitje doen met de boer(in), je eigen broodjes bakken en in de winter ook schaatsen en sleeën. En voor de kinderen ook niet onbelangrijk: er is een grote, mooie speeltuin.

 

Lees ook: 11x Gratis uitjes van de ANWB.

 

6. Bakkerijmuseum, Hattem

Dit museum is super leuk om te bezoeken met jonge kinderen. Als tip wil ik wel meegeven om het museum in het weekend of in de vakantie te bezoeken, omdat je dan ook zelf koekjes en broodjes kunt bakken. Vraag vooral ook naar de muizen speurtocht.

 

7. Speelgoedmuseum, Deventer

Dit museum zit verspreid over meerdere gebouwen. Iedere ruimte heeft een ander thema. Denk bijvoorbeeld aan poppenhuizen en miniatuur draaimolens. Op de grote speelzolder kunnen kinderen lekker zelf met speelgoed spelen. Als je op zaterdag komt, kun je vaak ook nog genieten van een mooie voorstelling.

 

8. Maritiem Museum, Rotterdam

Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft een speciaal stuk voor jonge kinderen: Professor Plons. Hier kunnen kinderen onder andere balanceren over een loopbrug van boomstammetjes, spelen op een speelschip en brandjes blussen.

 

9. Deltapark Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans begon ooit als museum over de Deltawerken, maar is nu veel meer. Zo vind je er nu ook een waterspeeltuin, aquarium, shows met zeeleeuwen en zeehonden en een rondvaartboot. Jonge kinderen kunnen hier in de zomer heerlijk buiten spelen. Vergeet dan de zwemkleding niet.

 

Wat is jouw favoriete museum met jonge kinderen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355