Aanleggen van baby in eerste uur belangrijk!

Het is momenteel wereld borstvoeding week 2018. Een week waarin er wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor borstvoeding. Het thema van dit jaar is: 'Borstvoeding, fundering voor het leven'. 
Ook ik wilde graag aandacht geven aan deze week. Niet door moeders over te halen om borstvoeding te geven of iets dergelijks, maar door moeders die borstvoeding willen geven een handje te helpen. Uit onderzoek van Unicef en the WHO blijkt dat 3 op de 5 pasgeboren baby's in het eerste uur na de geboorte niet aan de borst worden gelegd. En dat terwijl dit voor het slagen van borstvoeding zo belangrijk is!

 

Onderzoek

Unicef en de WHO namen 87 landen onder de loep. Van de 130 miljoen baby's die elk jaar worden geboren, worden 78 miljoen baby's niet binnen een uur aan de borst gelegd. 3 Op de 5 baby's dus. Zij lopen een groter risico op vroegtijdige dood en op ziektes. Wereldwijd hebben pasgeborenen die tussen de 2 en 23 uur na de geboorte de eerste borstvoeding krijgen een 33% groter risico om te overlijden in vergelijking met pasgeborenen die binnen een uur na de geboorte aan de borst worden gelegd. 

Let op: Het is erg onwaarschijnlijk dat dit in Westerse landen zoals Nederland ook het geval is vanwege de goede medische zorg en vanwege de kwalitatief goede kunstvoeding. Unicef en de WHO hebben helaas nauwelijks Westerse landen meegenomen in hun onderzoek. 

 

Waarom worden baby's niet meteen aangelegd?

Er zijn een aantal oorzaken van het te laat beginnen met borstvoeding. De eerste is dat de baby's soms ander voedsel krijgen zoals honing of suikerwater. Dit heeft vaak te maken met culturele gewoontes. De tweede oorzaak is de toename van het aantal keizersnedes. Waar in 2005 nog 13% van de baby's met een keizersnede werd gehaald, was dat in 2017 meer dan 20%. De derde oorzaak zijn hiaten in de kwaliteit van de zorg voor moeders en pasgeborenen. Achterhaalde opvattingen leiden er soms toe dat baby's direct na de geboorte gescheiden worden van hun moeder. 

 

Het belang van meteen aanleggen

Het is belangrijk om de baby binnen een half uur tot een uur na de bevalling aan te leggen. De baby is dan wakker en alert en zijn zuigreflex is dan het sterkst. Als je wacht tot een later moment kan dit tot gevolg hebben dat de baby moeite heeft met het aanleren van de drinktechniek aan de borst.

Andere voordelen van snel aanleggen zijn dat dit de uitdrijving van de placenta bevordert, bloedverlies bij de moeder beperkt, dat de baby meteen een shot voedings- en antistoffen binnenkrijgt uit het colostrum (de eerste melk), dat de uitscheiding van meconium (eerste poep) wordt gestimuleerd waardoor de baby minder kans heeft op geelzucht en een lager serum bilirubine gehalte en dat de melkproductie eerder op gang komt waardoor het melkvolume groter is en het gewichtsverlies van de baby beperkt wordt.

 

Wat kun je doen als moeder?

Wil je graag borstvoeding geven? Schrijf dan in je geboorteplan dat je wilt dat de baby zo snel mogelijk op jouw blote borst wordt gelegd en dat de baby zo lang mogelijk bij jou blijft. In ieder geval een uur. Routine handelingen zoals het nakijken van de baby, het wegen, meten, temperaturen en eventueel aankleden van de baby kunnen allemaal na dit uur plaatsvinden (als jullie gezondheid dit toelaat natuurlijk). Ook als je gehecht moet worden, kan dit soms best een uur uitgesteld worden. Zet verder in je geboorteplan dat als bijvoeding nodig is (bijna nooit nodig) dit via een cupje of lepeltje gebeurt, dat je baby geen speentje krijgt (later kan dit wel) en vraag aan je partner of verloskundige of ze jou in het eerste uur willen vragen of je de baby misschien aan kunt leggen (kun je zelf vergeten).

Tenslotte wil ik nog als tip meegeven dat als de borstvoeding niet goed op gang komt, als je onzeker bent of als het veel pijn doet je niet moet schromen om een lactatiekundige te raadplegen.

 

Heb jij nog tips voor een goede start van de borstvoeding?

 

Bronnen: https://www.unicef.nl/files/UNICEF_WHO_Capture_the_moment_EIBF_2018.pdf

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/109-de-eerste-voedingen

https://www.borstvoeding.com/artikelen/voorjebegint/voorbereiding/halve-werk.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355