Alles over baby's met huidhonger

15 Oct 2018

Je kleine baby heeft een schone luier, een vol buikje, is niet moe, lijkt geen pijn te hebben, maar is toch niet tevreden. Wat is er aan de hand? Grote kans dat je baby huidhonger heeft! Wat is huidhonger precies? Waarom hebben baby's huidhonger? En hoe ga je hier als ouder mee om?

 

Huidhonger

Huidhonger is een sterke behoefte aan lichaamscontact en dan het liefst huid-op-huid contact. Je baby heeft 9 maanden lang in je buik gezeten. Hij zat daar warm, veilig en geborgen. Hij kon zijn mama constant voelen, ruiken en horen. Vanaf de geboorte is dat fijne, geborgen gevoel ineens niet meer zo vanzelfsprekend voor je baby. Je baby ligt misschien af en toe in de box of in een wipstoeltje en slaapt misschien in zijn eigen bedje, maar die behoefte is niet ineens verdwenen. 

 

Waarom hebben baby's huidhonger?

Huidhonger is eigenlijk een oerinstinct. Dichtbij een volwassene zijn, was belangrijk om te overleven. Vroeger leefden we niet in stenen/betonnen huizen en liepen er gewoon roofdieren rond. Een baby zou het alleen niet overleven.

Daarnaast is huid-op-huid contact belangrijk voor lichamelijke processen. Doordat moeder en baby elkaar ruiken, voelen en horen, wordt de aanmaak van het hormoon oxytocine versterkt. Dit hormoon heeft op zowel moeder als kind een rustgevende werking. Oxytocine zorgt er onder andere voor dat de placenta loskomt, dat de baarmoeder weer samentrekt na de bevalling, dat het toeschietreflex (voor borstvoeding) wordt bevorderd, dat de baby op temperatuur blijft en dat zijn of haar hartslag rustig blijft. Bijzonder hormoon he?

 

Wat doe je als ouder als je baby huidhonger heeft?

Geef hier zoveel mogelijk aan toe! Pak je baby op en houd je baby tegen je aan. Vooral een draagdoek is een enorme aanrader. Hierdoor geef je je baby echt een geborgen gevoel. Dit knuffelen kan met de moeder, maar natuurlijk ook met de vader of een andere verzorger. 

 

Verwen je je baby dan niet?

Om deze uitspraak kan ik inmiddels zelfs een beetje boos worden. Je kunt baby's niet verwennen. In de eerste maanden hebben baby's nog geen besef van oorzaak en gevolg. Ze weten alleen maar of ze zich wel of niet veilig en prettig voelen. Ze kunnen maar op 1 manier duidelijk maken wat ze willen en dat is door te huilen. Wat mij betreft moet je dat absoluut niet negeren.
Ze zekerheid van jouw aanwezigheid geeft je kindje een sterke emotionele basis. Je kweekt hiermee echt geen verwend nest.

 

Lees ook: Kun je je baby verwennen met aandacht?

Heeft/had jouw baby veel huidhonger? Hoe ging jij hiermee om?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355