Alles over doula's

11 Jul 2017

Een zwangerschap en de geboorte van een kindje zijn bijzondere gebeurtenissen in een mensenleven. In negen maanden tijd verandert er enorm veel, zowel fysiek als emotioneel, en deze veranderingen kunnen soms overweldigend aanvoelen. Het kan daarom fijn zijn om tijdens je zwangerschap extra steun te hebben en je goed voor te bereiden op de bevallingen, zodat de overgang van zwangerschap naar ouderschap zo prettig mogelijk verloopt. Eén van de dingen die je kunt doen als voorbereiding, is het aannemen van een doula.

 

Wat is een doula?

Een doula is iemand die opgeleid is om vrouwen op een niet-medische wijze fysiek en emotioneel te ondersteunen tijdens de zwangerschap, de bevalling en die periode direct daarna. Zij heeft uitgebreide kennis over het geboorteproces en hoe zij de aanstaande ouders daarin kan begeleiden. Haar grootste kracht echter is haar continue aanwezigheid tijdens de bevalling.

 

De positieve effecten van een doula

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze continue begeleiding meerdere positieve effecten heeft:

 

 • Vaker spontane vaginale bevallingen

 • Minder gebruik van (medicamenteuze) pijnbestrijding

 • Minder bijstimulatie van de weeën nodig

 • Kortere duur van de bevalling

 • Minder keizersnedes

 • Meer tevredenheid over de bevalling

 • Minder kunstverlossingen

 • Verhoogde oxytocine-aanmaak

 

Wat doet een doula?

Omdat een doula er speciaal voor jou is, wordt de begeleiding helemaal afgestemd op de vragen en wensen die jij en je eventuele partner hebben.

Tijdens de zwangerschap kijk je met je doula naar wat jij nodig hebt en hoe daaraan vorm gegeven kan worden. Zelf vraag ik in één van de eerste gespreken hoe je je bevalling wenst en hoe je verwacht dat de bevalling zal gaan. Samen kunnen we dan kijken wat er nodig is om een eventueel gat te overbruggen of deze twee dichter bij elkaar te brengen.

Ook helpt een doula je vaak bij het opstellen van het geboorteplan. Zij zal je helpen om de informatie te verkrijgen die jij nodig hebt om bewuste, geïnformeerde keuzes te kunnen maken.

Andere dingen die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld ondersteuning bij de ademhaling en de rol van partner, maar ook massages en ontspanningsoefeningen.

Doordat je tijdens de zwangerschap al meerdere keren contact hebt met jouw doula, bouw je echt een band met haar op en is zij tijdens de bevalling geen vreemde meer voor je, maar een vertrouwd persoon.

 

Als de bevalling begonnen is, neem je contact op met je doula. Vanaf het moment dat jij/jullie haar nodig hebben, tot het moment dat je met je kindje in de armen ligt, zal ze jullie bijstaan met bemoedigende woorden en lichamelijke ondersteuning. Je kunt hierbij denken aan tegendruk in de onderrug tijdens weeën, acupressuur voor de extra aanmaak van endorfine (lichaamseigen pijnstillers) of massages. Ook kan ze je helpen met het vinden van een goede houding en je voorzien van eten en drinken. Sommige mensen zien hierin vooral de taak van de partner en voor hem/haar kan het dan in eerste instantie ook best moeilijk zijn als jij voorstelt om een doula bij de bevalling te laten zijn. Een doula is echter geen vervanging van je partner. Sterker nog, het kan juist voor de partner heel fijn zijn om er een doula bij te hebben. Als het voor hem/haar bijvoorbeeld nodig is om even te plassen of te eten, dan weet hij/zij dat jij niet alleen bent. Hij/zij kan zich volledig richten op jou en de geboorte van jullie kindje. Ook weet je partner vaak intuïtief heel goed wat jij nodig hebt tijdens de bevalling, maar kan hier niet altijd uiting aan geven. Een doula kan hem/haar hierbij helpen zodat je partner een actieve rol kan spelen tijdens de bevalling. Daarbij is het soms ook praktisch om een extra paar handen te hebben. Zo kun je de handen van je partner vasthouden, terwijl je doula je onderrug masseert.

 

Net zoals een doula geen vervanging is voor je partner, is zij ook geen plaatsvervanger voor een verloskundige, kraamverzorgster, gynaecoloog of ander medisch personeel. Een doula verricht geen medische handelingen, maar is een aanvulling op de (medische) zorg die al geboden wordt. Veel zorgverleners zijn namelijk tegelijkertijd bij meerdere bevallingen betrokken en hebben hierdoor niet altijd de mogelijkheid om bij een vrouw te blijven tijdens de ontsluitingsfase. Een doula houdt er bij aannemen van cliënten rekening mee dat zij tijdens de gehele bevalling bij jullie aanwezig kan blijven.

 

Waarom zou je kiezen voor een doula?

Eigenlijk is elke reden een goede reden. Het is tenslotte jouw bevalling en als jij daarin voelt dat de aanwezigheid en begeleiding van een doula jou meer vertrouwen en kracht geeft, dan is het goed.

Tijdens mijn werk en in het contact met collega-doula’s ben ik al veel redenen tegen gekomen.

Zo zijn er vrouwen die een negatieve, of zelf traumatische, ervaring hebben gehad met een eerdere bevalling. Samen met hun doula willen zij zich voorbereiden op een positievere ervaring. Andere vrouwen hebben nog nooit een bevalling meegemaakt, maar willen graag iemand aanwezig die ervaring heeft met (het begeleiden van) bevallingen en hen vanuit die ervaring vertrouwen kan geven. Ook zijn er vrouwen die weten dat zij in het ziekenhuis zullen gaan bevallen en een doula inhuren om zo verzekerd te zijn van een vertrouwd gezicht bij de bevalling. In sommige gevallen is het juist de partner die graag een doula wil. Ook voor hem/haar is een bevalling een indrukwekkende gebeurtenis en dan kan het fijn zijn om extra steun te hebben. Voor de vrouwen die geen partner hebben, kan het ook fijn zijn om een doula te nemen. Zo weten zij dat ze niet alleen zullen zijn tijdens de bevalling. Een andere mooie reden om te kiezen voor een doula is omdat het ook gewoon heel fijn kan zijn om even extra verwend te worden op zo’n intens moment, om de liefhebbende zorg van een andere vrouw te kunnen ervaren.

 

Al deze redenen hebben gemeen dat de zwangere vrouw graag een vertrouwd gezicht bij de bevalling aanwezig wil die haar en haar partner kan steunen, zowel emotioneel als fysiek, hoe de bevalling ook verloopt en waar deze ook plaatsvindt.

 

Tot slot

Een doula is er voor iedereen, of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, zonder medicinale pijnstilling of juist graag met ruggenprik, vaginaal of met een keizersnede. Een doula heeft geen oordeel over hoe jij je bevalling het liefst ziet, maar zal je steunen tijdens het hele proces. Samen met jou en je eventuele partner zal ze er naar streven dat jullie terug kunnen kijken op een positieve en bekrachtigende ervaring!

 

Dit artikel is geschreven door Marjolein Blokker. Mocht je meer willen weten over wat een doula jou zou kunnen bieden, kun je contact met haar opnemen via info@mamenou.nl of naar haar website www.mamenou.nl gaan.

Als je overweegt een doula bij je bevalling te vragen, kun je op www.nbvd.nl zien welke doula’s er bij jou in de buurt aangesloten zijn bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD). Doula’s die hierbij aangesloten zijn, hebben een geaccrediteerde opleiding gedaan en volgen jaarlijks bijscholingen. Ook begeleiden zij jaarlijks een minimaal aantal bevallingen zodat zowel hun kennis als kunde actueel blijven. Daarnaast biedt de NBvD een klachtenprocedure als er onverhoopt toch iets niet naar wens gaat in de begeleiding door een doula.

 

Meer informatie over de voordelen en effecten van een doula kun je ook lezen in ‘Het Doula Boek’, geschreven door Marshall H. Klau s, John H. Kennell en Phyllis H. Klaus

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355