Alles over heupdysplasie bij jonge kinderen

15 Mar 2018

2 Procent van de kinderen krijgt te maken met heupdysplasie. Een afwijking waarbij het heupgewricht niet goed werkt. Deze afwijking kan ertoe leiden dat een kind moeite krijgt met lopen en dat de heup vroegtijdig slijt. Gelukkig kan behandeling dit voorkomen!

 

Wat is heupdysplasie?

De heup bestaat uit een kop van het dijbeen die kan draaien in een kom. Bij heupdysplasie zit de kop wel op de goede plek, maar is de kom niet goed ontwikkeld. Hierdoor werkt het heupgewricht niet goed. 
Heupdysplasie kan ervoor zorgen dat een kind moeite krijgt met lopen en kan bij jong-volwassenen leiden tot vroegtijdige slijtage van de heup.

Vaak wordt heupdysplasie ontdekt door de consultatiebureau-arts. De consultatiebureau-arts onderzoekt namelijk standaard bij alle baby's of de beentjes voldoende gespreid kunnen worden, er lengteverschil is tussen de beentjes en of de baby een extra bilplooi heeft. 
Mocht een arts heupdysplasie vermoeden, zal er nader onderzoek plaatsvinden. Vaak wordt er dan een echo en een röntgenfoto gemaakt. 

 

Oorzaak van heupdysplasie

De exacte oorzaak is niet bekend, maar de volgende punten zorgen wel voor een grotere kans:

  • Aangeboren heupafwijkingen in de familie

  • Baby lag voor de geboorte in stuitligging

  • Baby heeft andere aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje of klompvoetjes

  • Meisjes hebben een hogere kans op heupdysplasie dan jongens en meestal betreft het de linker heup

 

Behandeling van heupdysplasie

Het is belangrijk dat de behandeling start, voordat het kind gaat lopen. Meestal heeft de behandeling dan ook een goed resultaat. De behandeling bestaat uit het spreiden en het in spreidstand houden van de beentjes. Dit zorgt ervoor dat de heupkop goed in de kom gebracht wordt en wordt gestimuleerd om zich goed te ontwikkelen.
Er zijn verschillende middelen om de beetjes te spreiden. Meestal moet dit middel dag en nacht gedragen worden, behalve bij het badderen en verschonen en duurt de behandeling 4 tot 6 maanden. De behandeling doet je baby geen pijn en belemmert de (motorische) ontwikkeling niet.

Als de afwijking pas op latere leeftijd wordt ontdekt, zal er waarschijnlijk een operatie plaatsvinden. 

 

Spreidbroekjes

De meest gebruikte spreidbroekjes zijn de 'Pavlik bandage' en de 'Campspreider'.

 

Pavlik bandage:

 

Campspreider:

Bovenstaande foto komt van Allinmam.com. Op deze website vertelt moeder Melissa ook over haar ervaringen met haar dochter in een spreidbroek. 

 

In het begin is het erg lastig als je kind een spreidbroekje draagt. Je kind past niet meer goed in de autostoel, kleertjes kopen is lastig, borstvoeding geven wordt ineens een gedoe, je kindje past niet meer goed in de kinderwagen en zo zijn er nog meer problemen waar je tegenaan loopt. Gelukkig is er overal wel een oplossing voor te bedenken zoals speciale kleertjes, zitjes ophogen met kussens en zittend voeden. 
De Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling heeft een website en Facebookpgroepen voor informatie en het uitwisselen van ervaringen en tips.

 

Heb jij ervaring met heupdysplasie en spreidbroekjes?

 

Bron: https://www.ziekenhuis.nl/ziektebeelden/h/heupdysplasie-bij-jonge-kinderen/item634

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355