Alles wat je moet weten over zwemles

25 Jul 2017

Nederland is een super waterrijk land. Overal om ons heen zien we water. Naast de zee, meren, plassen, rivieren en sloten hebben we ook nog ongeveer 800 openbare zwembaden. Miljoenen mensen trotseren regelmatig het chloorwater en zwemmen erop los.

Maar wist je dat verdrinking wereldwijd de derde meest voorkomende oorzaak van kindersterfte is? Ook in Nederland is verdrinking een belangrijke doodsoorzaak. De kans dat je kindje verdrinkt is natuurlijk een stuk kleiner als je kind kan zwemmen. Daarom vertel ik, pedagoog Lianne Brenkman, vandaag alles over zwemles. 

 

Verantwoordelijkheid van jou als ouder

Vroeger kregen de kinderen schoolzwemmen, zwemles op de basisschool. Dit begon als de leerlingen rond de 7 jaar waren. Tegenwoordig gaat dit anders. Veel gemeentes geven geen subsidie meer voor schoolzwemmen. Ze zijn van mening dat jij als ouder verantwoordelijk bent voor de zwemles van je kind(eren). 

 

Zwemmen op jonge leeftijd

Nu jij als ouder zelf de verantwoordelijkheid hebt, moet je zelf beslissen wanneer je je kind op zwemles doet. Voordat de 'echte' zwemlessen beginnen, zijn er al leuke lessen voor de jonge waterratjes, Zo heb je bijvoorbeeld guppy- en puppyzwemmen. Tijdens guppyzwemmen raken kinderen van 2 maanden tot 2 jaar vertrouwd met water. De belangrijkste vaardigheden die aan bod komen zijn: drijven, met je hoofd onder water, draaien en je een beetje voortbewegen in het water. Dit gebeurt allemaal spelenderwijs. Er worden veel spelletjes gedaan en er klinkt muziek. Soms zijn er zelf al diploma's t halen: guppy 1, guppy 2 en guppy 3. Na het guppyzwemmen komt het puppyzwemmen. Vanaf een jaar of 2 leren kinderen om te lopen in het water, zelf in en uit het water te komen en onderwater te kijken. Ook zwemmen in kleren komt voorzichtig aan bod. Dit is de basis voor het zwemdiploma A.

Het nationale platform zwembaden stimuleert ouders om zo'n cursus te volgen. Het helpt de zelfredzaamheid van je kind in het water te vergroten. De hoge gezondheidsraad raadt echter af om met je kind te gaan zwemmen voor de eerste verjaardag. Lees ook: Babyzwemmen: goed of gevaarlijk?

 

Zwem-ABC

Het zwem-ABC bestaat uit 3 verschillende lesreeksen en diploma's die de zwemvaardigheden verbeteren. Elk lesreeks heeft bepaalde kenmerken, waarmee de zwemslagen en de zwemvaardigheden worden verbeterd. Zwemdiploma A is het eerste deel van het zwem-ABC. Hier leren de kinderen de basis. Het zal je vast niet verbazen dat het behalen van dit diploma gemiddeld het langst duurt. Kinderen doen hier gemiddeld 42 uur over. Kinderen leren tijdens de lessen voor dit diploma de schoolslag, rugslag, borstcrawl, rugcrawl, watertrappen, drijven op de buik, drijven op de rug, onder water zwemmen en zwemmen met kleding aan. 
Meestal duurt een zwemles tussen de 45 en 60 minuten. Het is dus ook heel normaal als je kind een schooljaar lang over zijn of haar A-diploma doet. Tegenwoordig worden er ook veel snelcursussen aangeboden. Hierbij krijgt je kind gedurende een korte periode, bijvoorbeeld de vakantie, meerdere uren per week of zelfs per dag zwemles. Zo wordt het A-diploma sneller behaald.

De kosten variëren erg per zwembad. Gemiddeld betaal je voor 1 keer zwemles per week zo'n €30,- tot €45,- per maand

 

Zwemles voor het A-Diploma 

Bij de meeste zwembaden kan je kind beginnen met zwemlessen voor het A-diploma op de leeftijd van 4 jaar. Sommige ouders willen dat hun kind al eerder begint met zwemlessen voor het A-diploma. Het blijkt echter dat de eisen voor het A-diploma erg lastig zijn voor een kind dat jonger is dan 4. Zelfs voor een 4-jarige zijn de eisen lastig te behalen. Een kind van 4 is nog erg speels voor zwemles en kan daardoor minder geconcentreerd bezig zijn met het zwemmen. Daarnaast is de motoriek van een 4-jarige nog niet zo goed ontwikkeld. Als je als ouder een halfjaar of jaar wacht tot je kind 4,5 of 5 jaar is, zal je kind makkelijker door de zwemlessen heen komen. 

 

Zwemmen voordat je kind 4 jaar wordt 

Als je als ouder toch graag wilt dat je kind leert zwemmen voordat hij 4 jaar is, kun je beter kiezen voor overlevingszwemmen of ouder- en kindzwemmen. Hier leert je kind hoe hij zichzelf kan redden met de mogelijkheden die bij zijn leeftijd passen. Je kind leert hier geen zwemslagen, maar kan hierna wel goed aan zijn A-diploma beginnen. 

 

Mijn advies

Zelf zou ik aanraden om al vroeg samen met je kind te gaan zwemmen. Zo raakt je kind vertrouwd met water en weet je kind beter wat hij kan doen als hij in het water valt. Daarnaast is het natuurlijk gewoon super leuk! Als je kind 4 jaar wordt, kijk dan of jij denkt dat je kind al klaar is voor zwemlessen of dat je beter nog even kunt wachten. Jij kent je kind tenslotte het beste. 

 

Tip: Neem ook een douche voordat je gaat zwemmen 

Veel mensen douchen niet meer voordat zij het zwembad ingaan. Wist je dat het bij het douchen niet gaat om 'schoon' worden? Het gaat om het afwassen van de cosmetische producten op je huid en in je haar. Die producten reageren namelijk met het chloor in het zwembad en vormen zo stoffen die irritaties kunnen veroorzaken aan je slijmvliezen, ogen en luchtwegen. 

 

Zwemt jouw kindje graag? En welke lessen heeft jouw kindje gevolgd?

 

Bronnen: Nederland Zwembadland & Zwemmers op de wachtlijst uit Consumentengids, maart 2008.

http://www.zwemlesspecialist.nl/zwemles-voor-kinderen.html 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355