Alles wat je wil weten over borstvoeding

19 May 2017

Je zwangerschap staat in het teken van keuzes maken: beval ik thuis of liever in het ziekenhuis, kies ik voor wasbare luiers of wegwerpluiers en ga ik borstvoeding geven of kies ik voor kunstvoeding? Over die laatste vraag zijn veel moeders onzeker. Ze willen graag borstvoeding geven, maar weten niet of het ze wel gaat lukken. Om die reden hoop ik wat duidelijkheid te kunnen bieden.

 

Kan ik wel borstvoeding geven?

Laat ik beginnen met het feit dat de natuur zijn zaakjes goed op orde heeft: bijna elke vrouw is in staat om haar kind te voeden met borstvoeding. 98 Procent van de vrouwen produceert voldoende, volwaardige borstvoeding. Ook wil ik meteen toevoegen dat je je absoluut niet schuldig moet voelen als dit bij jou niet lukt! Dan ben je nog steeds een net zo fantastische moeder! Maar ondanks dat bijna alle vrouwen lichamelijk in staat zijn om borstvoeding te geven, stopt de helft van de vrouwen hier al mee in de eerste maand. Dit gebeurt vaak doordat ze te maken hebben met tegenslagen of onzeker zijn. Krijgt mijn baby wel genoeg voeding? Is de kwaliteit van mijn borstvoeding wel goed genoeg? Gelukkig is het meestal helemaal niet nodig om onzeker te zijn! Laat je niet gek maken door fabeltjes op televisie, van vrienden of van familie, maar zoek een deskundige op als je twijfelt of als je je zorgen maakt.

 

Waarom borstvoeding?

Waarom zou je borstvoeding geven? Borstvoeding is het gezondste voor je baby, is tijdbesparend, gratis, goed voor het milieu, draagt bij aan jullie band, zorgt ervoor dat je sneller herstelt van de bevalling en sneller op je oude gewicht bent én bevordert een optimale ontwikkeling. Dat zijn een heleboel voordelen toch? Een nadeel is dat het niet altijd ‘vanzelf’ gaat en dat het wat tijd en moeite kan kosten om het onder de knie te krijgen.

 

De eerste melk

Tijdens je zwangerschap begint je lichaam al met het aanmaken van colostrum. De productie begint al tussen de 15e en de 20e week. Colostrum is de melk die je baby de eerste paar dagen zal drinken. Deze melk zit boordevol antistoffen en is goed voor de darmpjes.

 

Voorbereiden op borstvoeding geven

Je kan je tijdens je zwangerschap voorbereiden op het geven van borstvoeding door een cursus te volgen, boeken te lezen of door informatie op internet op te zoeken. www.borstvoeding.com is hiervoor een goede bron. Ook kan je alvast voedingsBH's en zoogkompressen kopen. Wacht hier wel mee tot de achtste of negende maand, want je borsten kunnen nog flink groeien. Wacht ook nog maar even met het kopen van speentjes. De informatie over tepel-zuig verwarring is namelijk erg tegenstrijdig. Vanaf zes weken na de geboorte is de melkproductie in ieder geval goed op gang gekomen en zal een speentje geen problemen meer opleveren.

 

Na de geboorte

Na de geboorte is het goed om voor zoveel mogelijk huid-op-huidcontact te zorgen. Het meten, wegen, wassen en aankleden kunnen best een uurtje wachten! Baby’s zijn meteen in staat om je tepel te kunnen vinden en ze weten ook meteen wat ze hiermee moeten doen. Het is niet erg als je baby niet meteen wil drinken, een bevalling is erg heftig dus je baby heeft misschien wat tijd nodig. Ook is het helemaal niet erg als je zelf niet weet hoe je je baby moet voeden. Je verloskundige, kraamverzorgster of lactatiekundige kunnen je hier uitstekend mee helpen!

 

Melkproductie op gang brengen

Om de melkproductie goed op gang te brengen is het belangrijk om je baby vaak en goed aan te leggen. Je hoeft je baby niet te dwingen om te drinken. Ook is het voor de melkproductie belangrijk om te voeden op verzoek. Baby’s die op verzoek mogen drinken zijn minder gespannen, huilen minder, slapen rustiger, groeien goed en ontwikkelen vanzelf een ritme als ze wat ouder worden. Het advies is om je baby minimaal 8 tot 12 keer per dag te voeden in de eerste weken, maar als je baby vaker wil drinken is dat alleen maar goed!

 

Borstvoeding past zich aan

De samenstelling van je moedermelk past zich volledig aan aan de behoefte van je baby. Zelfs als je baby te vroeg geboren wordt, is je melk hier helemaal op aangepast. Ook varieert de melk qua smaak, waardoor de smaak van je kindje al meteen begint met ontwikkelen. Naarmate je langer voedt, komen er steeds meer vet deeltjes los. Laat je baby dus eerst een borst leegdrinken, voordat je aan de andere borst begint. Je baby zal vanzelf loslaten.

 

Hoeveel melk krijgt mijn baby binnen?

Elke borst produceert gemiddeld 400cc per 24 uur. Ook als je kleine borsten hebt! Het kan dan alleen wel zo zijn dat je iets vaker moet voeden.

 

Hoe lang kan ik borstvoeding geven?

Je kan net zo lang borstvoeding geven als fijn is voor jou en je kindje. Sommige ouders stoppen na een jaar, maar andere ouders voeden hun kleuter nog.

 

Geef jij borstvoeding? En heb jij nog tips of aanvullingen?

 

Bron: Kleintjes, S. & Broekhuijsen, M. (2012). Borstvoeding. Houten: Spectrum.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355