Als je kind 'anders' is: 5 tips

13 Nov 2019

Als trainer van opvoedcursussen en ook als orthopedagoog, hoor ik ouders regelmatig hun kinderen vergelijken met hun andere kinderen, neefjes, nichtjes of de kinderen van hun vrienden. Meestal omdat zij zich zorgen maken: “Mijn kind is 1½ en praat nog stééds niet, terwijl mijn oudste al met 12 maanden zijn eerste woordjes zei”. Of “Mijn dochter is zó druk, ze kan nooit rustig een puzzeltje maken maar haar nichtje kan gerust 20 minuten achter elkaar een tekening inkleuren. Heeft mijn kind misschien ADHD?”.

 

Niet ieder kind is hetzelfde

Als orthopedagoog kom ik meestal in de lucht als er zorgen zijn rondom de ontwikkeling van kinderen. Termen als ADHD, autisme, hoogbegaafdheid, ADD, hoog gevoeligheid en dyslexie, zijn voor mij bekende termen. Het zijn echter ook etiketten die vrij snel op kinderen geplakt kunnen worden. Ik ben en blijf een voorstander van het volgende: het is niet altijd nodig om kinderen te testen en ze een etiket te geven.

Want ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Niet ieder kind is (gelukkig) hetzelfde. En ja, er zijn kinderen die wellicht anders zijn. Kinderen die misschien sneller gaan dan de rest van de klas. Of juist langzamer. Kinderen die drukker zijn dan de rest. Of juist stiller en meer teruggetrokken.

Dit kan ouders ongerust maken. En onzeker. Ouders die dit herkenbaar vinden, geef ik graag de volgende tips mee:

5 Tips

  • Andere ouders geven meestal (ongevraagd) goed bedoelde adviezen. Besef je dat geen enkel kind hetzelfde is. Probeer daarom je kind zo min mogelijk te vergelijken met een ander.

  • Maak je je zorgen om de ontwikkeling van je kind? Bespreek je zorgen dan met je eigen jeugdverpleegkundige of jeugdarts van het consultatiebureau. In de meeste gemeenten loopt de zorg van de jeugdgezondheidszorg door tot je kind 18 is.

  • Sinds enkele jaren zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Het kan zijn dat je bij je gemeente moet aankloppen voor een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog of een orthopedagoog.

  • In veel gemeenten bestaat Integrale Vroeghulp (IVH). IVH zijn expertiseteams voor het jonge kind (0-7 jaar). Op de site van IVH vind je meer informatie, ervaringen van ouders en verschillende filmpjes.

  • Probeer je op dit gebied zo ‘verwachting-loos’ mogelijk op te stellen. Omdat er niet één manier van opgroeien en ontwikkelen is, is het erg moeilijk om je ergens aan vast te houden. Dit voorkomt teleurstellingen.

 

​Vergelijk jij je kinderen wel eens met andere kinderen? Maak jij je wel eens zorgen om de ontwikkeling van je kind?

 

Lees ook: Help! Mijn kind wordt gepest!

 

Deze blog is geschreven door Vanessa Wenners – Lo-A-Njoe, orthopedagoog en moeder van 3 kinderen. Vanessa is o.a. opvoedblogger en blogt- vaak met humor- over haar ervaringen als moeder en over wat zij meemaakt in het leven. Via de Facebookpagina’s @ParenthingNL en @opvoedblogsikbenouder of de website ikbenouder.nl kun je haar blogs lezen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355