Andere ouders doen ook maar wat

11 Oct 2018

Vanaf vandaag vind je het boek 'Andere ouders doen ook maar wat', geschreven door Annemiek Leclaire in de winkel. Het boek is gebaseerd op de succesrubriek 'Opgevoed' die wekelijk in het NRC verschijnt waar experts antwoord geven op een vraag gesteld door ouders. In 'Andere ouders doen ook maar wat' zijn deze stukken bij elkaar gebracht en aangevuld met extra adviezen van experts en van Annemiek zelf. 

Ik kreeg de kans om Annemiek te interviewen: Wat zijn vragen waar veel ouders mee zitten? Om welke vraag heb je heel hard gelachen? En welke tips zou jij aan ouders mee willen geven? De antwoorden op die vragen en meer lees je in dit artikel.

 

1. Hoi Annemiek. Zou je jezelf voor kunnen stellen?
Ik ben een freelance journalist, en schrijf voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en het tijdschrift Flow. Ik ben 49 jaar oud (1969), heb twee kinderen: een zoon van 15 (2003) en een dochter van 16 (2001). Ik vind het leuk om als journalist stukken te schrijven met goede inzichten voor het dagelijks leven. 

 

2. Jij bent het gezicht achter de succesrubriek 'Opgevoed' in het NRC. Wat houdt deze rubriek in?

In deze rubriek leggen ouders of andere volwassenen dilemma’s voor over de opvoeding van hun eigen of andermans kinderen. De gebeurt anoniem omdat vragen over de opvoeding gevoelig liggen. Ouders sturen een vraag naar NRC, ik bel ze, noteer de vraag, en leg die dan voor aan een wisselend tweetal deskundigen. Ik heb voor deze rubriek een team van elf heel goede, ervaren mensen, waaronder pedagogen, kinderpsychologen en voedingsdeskundigen. Jelle Jolles maakt er deel van uit, hij is hoogleraar tienerbrein, maar ook Patti Valkenburg, Hoogleraar Media, Jeugd & Samenleving, die vaak vragen over schermgebruik beantwoordt. 

 

3. Wat zijn vraagstukken waar veel ouders mee zitten?

Veel ouders maken zich zorgen over de invloed van de digitalisering op hun kinderen: het gebruik van smartphones, social media, gamen. Ouders van pubers zijn vaak bezig met het zoeken naar manieren om contact met hun kinderen te krijgen of te houden. Tieners gaan graag hun eigen weg, en het is wel eens moeilijk voor ouders om te kunnen volgen en begrijpen wat er in ze omgaat. Voeding is ook een kwestie geworden: sommige kinderen lusten niks, anderen eten juist veel te veel. Ouders voelen dat ze hun kinderen niet zomaar meer iets kunnen voorschotelen. Omgaan met frustratie is ook een groot thema: hoe help je je kinderen omgaan met leed en tegenslag in een samenleving waarin alles ‘leuk’ moet zijn? 

 

4. Heb je ook wel eens hele bijzondere vragen gehad? Vragen waar je stiekem hard om moest lachen of waar je emotioneel van werd?

Ik was ontroerd door de vraag van een heel perfectionistische moeder die het graag heel goed wil doen voor haar kinderen, en zich snel zorgen maakt. Ze vroeg: "Hoe maak ik een levensgenieter van mijn kind? Hoe voorkom ik dat mijn kind net zo’n tobber wordt als ikzelf ben?" Het toont hoezeer ouders tegenwoordig hun best doen voor hun kinderen, maar ook dat er onzekerheid in de opvoeding is geslopen. Ouders twijfelen veel meer aan zichzelf dan vroeger. Ik moest erg lachen om de vraag van een oma die schreef: "Mijn kleinkinderen schrokken de borreltafel leeg, hoe gaan we daarmee om?" Vroeger ging je als kind niet bij de volwassenen zitten als er visite was, maar kreeg je een zakje chips en ging je met andere kinderen spelen. Je lustte de dingen op tafel niet eens, zoals Franse kaas en olijven. Tegenwoordig hebben kinderen een veel bredere smaakontwikkeling, en worden ze vaak opgenomen in het gezelschap van volwassenen. Voor de oudere generatie is dat wel eens wennen. 

 

5. Binnenkort breng jij een boek uit genaamd 'Andere ouders doen ook maar wat'. Kun je daar meer over vertellen?

Het boek is een bundeling van alle opvoedvragen en de antwoorden van de deskundigen van de afgelopen twee jaar in NRC, dat zijn in totaal 60 vragen, en dus 120 visies op opvoeden. Die 120 antwoorden gaan vaak over veel meer dan de vraag alleen, maar gaan in op wat er belangrijk is in de opvoeding en het omgaan met elkaar in het algemeen. Die vragen zijn op thema geordend: bijvoorbeeld ‘schermgebruik’ of ‘conflicten in huis’ of ‘leren eten’, ‘omgaan met leed en tegenslag’ of ‘omgaan met alcohol en drugs’. Al die vragen worden kort ingeleid. 

 

6. Er zijn al veel boeken geschreven over opvoeding. Wat maakt dit boek speciaal?

Omdat het vragen zijn van ouders zelf, van alle rangen en standen, over kinderen in alle leeftijdsfases. Dat laat heel goed zien wat er nu leeft in de opvoeding. Alleen al door de vraag van andere ouders voelen lezers dat ze niet alleen staan in de vragen die ze zelf hebben. De praktische adviezen komen van mensen die niet alleen voor 

opvoeden hebben doorgeleerd, maar zelf ook kinderen hebben, en weten dat je met mooie theorieën in de weerbarstige praktijk niet zover komt. 

 

7. Wat heb jij geleerd van de rubriek 'Opgevoed' in het NRC en het schrijven van dit boek?

Ontelbare dingen, echt waar. Ik leer er met iedere vraag iets bij. Het belangrijkste inzicht is dat er al heel veel gewonnen is als je het een beetje gezellig kan maken met z’n allen. Dat er zoiets bestaat als ‘goed genoeg-ouders’, dat je je kinderen soms echt wat meer vrij zou kunnen laten. Dat het gaat om contact houden met elkaar. Dat je je kinderen niet kunt en ook niet hoeft te beschermen voor tegenslagen, want dat teleurstellingen er nu een maal bijhoren. Al die adviezen hebben de opvoeding van mijn eigen kinderen niet moeilijker maar makkelijker gemaakt. Het relativeert enorm. 

 

8. Als jij ouders 1 tip mee mocht geven, wat zou dat dan zijn?

Houd ook aandacht voor jezelf en elkaar. Kinderen komen een heel eind als de ouders het fijn hebben, - samen of in hun eentje, als ze hun kinderen alleen opvoeden, - daar kan geen opvoedregeltje tegenop.

 

Benieuwd naar het boek? Je kunt het aanschaffen via deze link.

 

Zou jij het boek willen lezen?

 

*De link in dit artikel is een affiliate link.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355