Artsen waarschuwen voor batterijen

15 Jan 2018

Steeds meer speelgoed werkt op batterijen. Batterijen kunnen helaas erg gevaarlijk zijn voor kinderen. Als baby's of peuters knoopbatterijen inslikken, kan dit levenslange schade tot gevolg hebben aan de vitale organen. Artsen waarschuwen: 'In een week zijn er al 3 knoopbatterijen uit de slokdarm van baby's en peuters verwijderd. Met in 1 geval ernstige levenslange schade tot gevolgd. Een individuele en maatschappelijke ramp. Ouders, wees gewaarschuwd!'

 

Kinderen stoppen ze in hun mond

De platte, ronde batterijtjes vind je overal: in speelgoed, in lampjes, in afstandsbedieningen, etc. Ze zijn klein, glad en glimmen mooi. Dat maakt dat ze erg aantrekkelijk zijn voor kleine kinderen. En kleine kinderen stoppen alles in hun mond.

 

Waarom zo gevaarlijk?

De gevolgen van het doorslikken van batterijen kunnen desastreus zijn. Als de batterij in de maag terecht komt, is er geen groot probleem en poept je kind de batterij weer uit. Geregeld blijven ze echter steken in de slokdarm. Als gevolg van het lekken van de batterijen na het doorslikken en als gevolg van de elektrische ontladingen kunnen batterijen in de slokdarm voor brandwonden en perforaties zorgen. Ook de vitale organen rond de slokdarm kunnen dan dus worden aangetast.

De Ridder: 'Wanneer niemand opmerkt dat een kind een batterij heeft ingeslikt, en die langer dan een paar uur blijft steken, kan het gruwelijk misgaan. Eén patiëntje bloedde al dood na een perforatie van de aorta. Een ander raakte deels verlamd na perforatie van de halsslagader.' Soms raakt de slokdarm door de vorming van littekenweefsel zo vernauwd dat hij moet worden opengerekt.

De Ridder schat dat jaarlijks 10 à 20 kinderen met ingeslikte batterijen op haar spoedafdeling belanden. 'Ik heb de indruk dat het probleem toeneemt, omdat die batterijen steeds meer worden gebruikt.'

 

Het probleem vergroot

Het vermoeden bestaat dat dit probleem steeds groter wordt. Amerikaanse artsen rapporteren dat het aantal spoedopnames na het inslikken van batterijen sinds 1990 is verdubbeld. En het aantal complicaties is verzevenvoudigd. 
Sinds 1 januari vraagt de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen aan kinderartsen om alle incidenten met knoopcelbatterijen te melden. Zo kan dit vermoeden worden bevestigd. Naast kinderartsen komen ook KNO-artsen veel problemen met deze batterijen tegen. Zij verwijderen deze regelmatig uit neuzen en kelen. 

 

Wat nu?

Als ouder is het moeilijk te voorkomen dat je kind een batterij inslikt en artsen willen ouders ook niet de stuipen op het lijf jagen. Toch is het belangrijk voorzichtig te zijn.

Valt het klepje van de afstandbediening er regelmatig uit? Of gebeurt dit bij bepaald speelgoed? Plak het dan goed af. Mis je een batterijtje? Ga dan na of je kind dit doorgeslikt zou kunnen hebben. Ook bij twijfel meteen even langs het ziekenhuis rijden voor een radiografie. 

 

Heb jij wel eens zoiets meegemaakt?

 

Bron: https://www.vakbladvroeg.nl/artsen-waarschuwen-inslikken-knoopbatterijen-babys-en-kleuters/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355