Baby laten slapen op de buik: no-go!

16 Aug 2017

Helaas slapen veel baby's niet als een roosje. Ze willen maar niet in slaap vallen of worden om de haverklap weer wakker. Soms slapen baby's wel goed op hun buik. Fantastisch toch? Je baby slaapt beter, is blijer, eet beter en zelf voel je je een stuk fitter. Toch raden onderzoekers dit af. Zij vinden het veelte riskant om je baby op zijn buik te laten slapen.

 

Officieel advies

Waarschijnlijk was je al op de hoogte van het advies om je baby niet op zijn buik te laten slapen. Dit advies is er niet voor niets. Sinds 1987 wordt dit advies gehanteerd en sindsdien is het aantal gevallen wiegendood sterk afgenomen. In 1985 stierven er in Nederland nog 193 baby's aan wiegendood en in 1995 waren dit er nog 'maar' 49. Volgends het CBS ligt dit aantal op dit moment op 13 baby's per jaar. 

 

Risicofactoren wiegendood
Tuurlijk is de buik/rugligging van je kindje niet het enige risico. Ook roken in huis, te warm beddengoed en ander onveilig bedmateriaal zijn voorbeelden van risicofactoren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het risicoverhogend effect van slapen op de buik onafhankelijk is van andere risicofactoren van wiegendood. Dit betekent dat slapen op de buik op zichzelf ook gevaarlijk is. 

Maar waarom is dit dan zo gevaarlijk?

 • Het vermindert de wekbaarheid van je baby.
  Als er tijdens de slaap dan problemen met de ademhaling optreden, wordt je baby hier niet goed wakker van.

 • Warmtestuwing
  Als je baby op zijn buik ligt, vermindert de warmteafgifte met wel 60 procent! Hierdoor kan je baby dus oververhit raken.

 • Het vergroot het risico dan je baby de uitgeademde lucht opnieuw inademt.
  Deze lucht heeft een andere samenstelling en bevat bijvoorbeeld minder zuurstof. 

 • Het kan de luchtweg blokkeren.

 

Wat doe je dan als je baby niet wil slapen?

De onderzoekers zeggen dat zij het zich goed voor kunnen stellen hoe zwaar het is als je baby niet goed slaapt. Zij zijn tijdens hun onderzoek veel wanhopige ouders tegengekomen. Zij raden deze ouders aan om gebruik te maken van de 'Happiest baby' methode. Deze methode bestaat uit 5 stappen (5xs):

 • Swaddling
  Dit is het inbakeren van je baby. 

 • Side/stomach position
  Als je je baby draagt, probeer dan eens je baby op zijn zij te leggen en zoveel mogelijk tegen jouw eigen buik aan te houden. Dit is een geruststellende houding.

 • Shushing
  Deze is heel simpel. Gewoon 'Sssshhhh' roepen. Hoe harden je baby huilt, hoe harder je dit doet. Voor tijdens het slapen kun je gebruik maken van White noise. Bijvoorbeeld door middel van speciale knuffels. Lees ook: 

 • Swingen
  9 Maanden lang bewoog je baby met jou mee. Probeer nu dus ook lekker te wiegen en te bewegen.

 • Sucking
  Het zuigen aan je borst, een speentje of je vinger werkt kalmerend voor je baby. 

 

De onderzoekers wensen jullie alle rust en goede nachten toe, maar wel op een veilige manier. Ze zijn ervan overtuigd dat dat kan!

 

Heb of zou jij je baby op zijn buik laten slapen?


Bron: https://www.parool.nl/opinie/-leg-baby-niet-op-buik-te-slapen-het-is-echt-riskant~a4507502/ 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2019 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355