Baby op komst en niet getrouwd?

23 Jul 2018

Het wordt steeds gebruikelijker: een kind krijgen terwijl je niet getrouwd bent. Absoluut niks mis mee als je het mij vraagt, maar het is dan wel belangrijk om een aantal zaken goed uit te zoeken. De vader krijgt bijvoorbeeld niet automatisch ouderlijk gezag en de financiële gevolgen kunnen moeilijk op te vangen zijn als 1 van jullie overlijdt of als jullie relatie stukloopt. Dit zou je 'moeten' regelen:

 

Let op: onderstaande informatie geldt alleen als je van plan bent samen met de andere ouder van het kind, het kind groot te brengen. 

 

Kind erkennen

Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader of duomoeder niet automatisch de wettelijke ouder van het kind. Hiervoor zal de partner het kind moeten erkennen. Dit regel je bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont en is gratis. Door het kind te erkennen ontstaat er een juridische band tussen de ouder en het kind. De partner is dan verplicht om het kind financieel te onderhouden tot het 21 jaar is en heeft na een scheiding het recht op omgang, informatie en consultatie. Het kind krijgt hierdoor recht op (een deel van) de erfenis.

 

Je kunt je kind op 3 momenten erkennen:

 

 • Tijdens de zwangerschap
  Dit heet ‘erkenning van de ongeboren vrucht’. Je kiest dan, als het jullie eerste kind is, ook de achternaam die het kind zal krijgen. Zonder erkenning krijgt het kind automatisch de achternaam van de biologische moeder. Het kind erkennen tijdens de zwangerschap heeft de voorkeur. Stel dat de baby tijdens de zwangerschap overlijdt, komt het kindje toch op beide namen te staan. 

 • Bij de geboorteaangifte
  Het kind kan ook tegelijk met de geboorteaangifte worden erkend. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder hierbij aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 werkdagen na de geboorte moet gebeuren, kan dit voor de moeder best belastend zijn.

 • Op een later moment
  Op een later tijdstip kun je het kind altijd nog erkennen. Er wordt dan een aparte akte opgesteld. 

 

Gezamenlijk gezag aanvragen

Ouderlijk gezag is het recht en de plicht van de ouder om een kind op te voeden en te verzorgen. Als je ouderlijk gezag hebt, ben je de wettelijke vertegenwoordiger van je kind. Je kunt dan officiële handelingen verrichten namens je kind. Hebben jullie samen het gezag en overlijdt één van jullie? Dan krijgt de andere ouder automatisch alleen het gezag.

Om ouderlijk gezag te krijgen, moet de partner een verzoek indienen bij de sector familie van de rechtbank. Dit kan alleen als de partner het kind heeft erkend. Dit doe je heel eenvoudig en gratis via deze link. Aangezien je hiervoor het burgerservicenummer van het kind nodig hebt, kan dit pas na de geboorteaangifte.

 

De zaken goed regelen

Als gewoon samenwonend stel ben je wettelijk gezien niet elkaars erfgenaam. Als je niks geregeld hebt en 1 van jullie overlijdt, zullen het vermogen en de bezittingen van die ouders naar de kinderen gaan. 

Als jullie relatie eindigt, moet je bezittingen en gezamenlijk geld in overleg verdelen. 

 

Sommige mensen sluiten een samenlevingscontract af en nemen hierin een verblijvingsbeding op. Dan krijgt de langstlevende partner het volledige eigendom over het vermogen en de bezittingen, zodat die partner ook na het overlijden van de ander in het huis kan blijven wonen. Maar met kinderen is het verblijvingsbeding niet meer genoeg! Volgens de wet hebben kinderen bij het overlijden van een ouder namelijk altijd recht op hun legitieme portie. Deze portie is een bedrag ter grootte van de helft van wat het kind geërfd zou hebben zonder verblijvingsbeding. Hierdoor is de kans groot dat de langstlevende partner het huis moet verkopen en in geldproblemen komt. Vooral bij een koophuis kan deze constructie dus problemen opleveren. 

 

Gelukkig kun je dit voorkomen. Dit doe je door je partner in een testament tot erfgenaam te benoemen. Het effect is dan hetzelfde als bij getrouwde stellen. Het kind is dan nog steeds erfgenaam, maar wordt in de erfrechtelijke wachtkamer gezet. Hij krijgt zijn deel dus pas na het overlijden van de langstlevende partner. 

 

Een ander optie is natuurlijk trouwen. Als je trouwt na 1 januari 2018 trouw je niet meer standaard in gemeenschap van goederen. Vermogen en schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd, blijven na scheiding bij de oorspronkelijke eigenaar. 

Als er kinderen zijn in een huwelijk, gaat de erfenis in eerste instantie volledig naar de langstlevende echtgenoot. De kinderen krijgen een vordering ter grootte van hun erfdeel, maar kunnen deze pas opeisen bij het overlijden van de langstlevende partner.

Een belangrijk verschil tussen samenwoners en gehuwden is dat gehuwden de plicht hebben om voor elkaar te zorgen. Zowel tijdens het huwelijk als na de scheiding.

 

De laatste optie is een geregistreerd partnerschap. Dit is bijna hetzelfde als trouwen. Er zijn 3 verschillen:

Het eerste verschil is dat je bij beëindiging van de relatie niet naar de rechter hoeft. Maar dit verschil vervalt al als je minderjarige kinderen hebt. 

Het tweede verschil is dat het geregistreerd partnerschap in sommige landen niet wordt erkend. Niet zo handig als je emigratieplannen hebt.

Het derde verschil is dat je elkaar geen ja-woord hoeft te geven.

 

Erfbelasting

De samenlevingsvorm heeft invloed op hoeveel erfbelasting je betaalt. Was je ongehuwd samenwonend zonder samenlevingscontract en stonden jullie korter dan een half jaar op hetzelfde adres ingeschreven? Dan krijg je een vrijstelling van hooguit €2129. Als je langer dan een half jaar op hetzelfde adres staat ingeschreven, een samenlevingscontract hebt, getrouwd bent of geregistreerd partner was, krijg je een partnervrijstelling van maximaal €638.089. Best een groot verschil!

 

Conclusie

Ben je niet getrouwd, heb je geen geregistreerd partnerschap en krijg je wel een kind? Zorg dan dat je het kind tijdens de zwangerschap erkent (handigste moment), sluit eventueel een samenlevingscontract af, benoem je partner eventueel tot erfgenaam in een testament en vraag gezamenlijk gezag aan zodra je het burgerservicenummer van het kind hebt. Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, behoren natuurlijk ook tot de opties. 

 

Hoe zorg(de) jij ervoor dat alles goed geregeld is/was voor jullie kind?

 

Bronnen:

Bron: https://www.consumentenbond.nl/zwanger/wel-een-kind-niet-getrouwd

https://www.consumentenbond.nl/zwanger/een-kind-erkennen

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355