Babyluikjes: verbieden of voortzetten?

22 Aug 2017

Voor de meeste moeders is een zwangerschap fantastisch! 9 Maanden lang kijken zij ernaar uit om hun baby in hun armen te mogen nemen en om hier jarenlang liefdevol voor te zorgen. Er zijn echter ook uitzonderingen! Moeders die zich niet in staat voelen hun baby zelf te verzorgen en op te voeden. Moeders die het afstaan van hun baby als enige optie zien. Voor die vrouwen zijn de babyluikjes: Kamertjes met een stoel en een bedje waar je je baby veilig achter kunt laten. Maar niet iedereen vindt dat deze babyluikjes moeten blijven bestaan!

 

Wat zijn babyluikjes?

Babyluikjes zijn letterlijk luikjes waar je je baby in kunt leggen. In Nederland hebben we gelukkig vondelingenkamers: kleine kamertjes waar je je baby kunt achterlaten. Ook die noemen we in de volksmond babyluikjes. Er zijn 7 vondelingenkamers in Nederland en de kamertjes zijn van Stichting Beschermde Wieg. In deze kamertjes vind je een bedje en een stoel. Je kunt er even bijkomen en in alle rust afscheid nemen van je baby. Je kunt ervoor kiezen om op een knopje te drukken, waardoor er meteen een 'Beschermde Wieg moeder' komt om mee te praten. Dit hoeft niet als je hier geen behoefte aan hebt. 

In dit kamertje ligt een envelop met informatie en een puzzelstukje. Het bijbehorende puzzelstukje blijft bij de baby, zodat je als moeder later kunt bewijzen dat jullie moeder en kind zijn. Dit is ook belangrijk als je terug wil komen op je keuze om je kindje af te staan.

Er bestaat de mogelijkheid om je gegevens achter te laten (wat wordt aangeraden), maar het is ook mogelijk om geen gegevens achter te laten. Als je als moeder je gegevens achterlaat, krijgt je kind deze als hij of zij 16 jaar is. 
Als je vervolgens vertrekt, sluit de deur van het kamertje vanzelf. Binnen enkele minuten is de 'Beschermde Wieg moeder' in het kamertje die met je baby naar het ziekenhuis zal gaan voor een medische controle en je baby daarna naar een pleeggezin zal brengen.

 

Waarom zijn er babyluikjes? 

Sommige moeders zitten in een uitzichtloze of misschien zelfs levensbedreigende situatie. Hier zijn veel verschillende redenen voor: geen geld voor onderdak, voedsel, kleding en een zorgverzekering, geen mensen om hen heen voor hulp en steun, zwanger door incest/verkrachting, eerwraak, een vijandige relatie, geen verblijfsvergunning, een verslaving etc. Genoeg verschrikkelijke redenen dus waardoor moeders het afstaan van hun baby als enige uitweg zien. 

Jaarlijks worden er in Nederland 1 tot 2 levende en 5 tot 6 dode vondelingen gevonden. Dit zijn de toevalligheden die aan het licht komen en is dus een topje van de ijsberg. Stichting Beschermde Wieg wil dat hier een einde aan komt en zorgt daarom voor plekken waar moeders in een uitzichtloze situatie hun baby veilig kunnen achterlaten. 

 

Strafbaar

Je baby te vondeling leggen is toch strafbaar? Ja dat klopt! Daarnaast heeft ieder kind het recht om te weten wie zijn of haar ouder is en dat is niet altijd het geval bij baby's die worden afgestaan in een babyluikje. Toch worden de babyluikjes gedoogd in Nederland. Het redden van een babyleven wordt gelukkig belangrijker geacht. 

 

Waarom zijn er mensen tegen babyluikje?

Er zijn veel voorstanders, maar ook veel tegenstanders van de babyluikjes, zoals Unicef. Unicef vindt dat babyluikjes verboden moeten worden om 2 redenen:

 

  1. Een kind het er recht op te weten wie het is.

  2. Veel moeders blijven anoniem en ontvangen dus geen hulp.

 

De moeders worden wel aangespoord om hun gegevens achter te laten, maar dit gebeurt zeker niet altijd. Ook krijgen ze informatie mee over hulp, maar beslissen ze zelf of ze dit willen. Als het achterlaten van je gegevens en het ontvangen van hulp als voorwaarde zouden worden gesteld, zouden moeders waarschijnlijk geen gebruik meer willen maken van deze babyluikjes. Dan is de kans groot dat de baby wordt gedood of op een onveilige plek wordt achtergelaten. Stichting Beschermde Wieg vindt het redden van babylevens het belangrijkste en heeft daarom gekozen voor hun huidige aanpak. 

 

Meer informatie

Zit jij zelf in een uitzichtloze situatie en ben je op zoek naar hulp? Kijk dan op www.beschermdewieg.nl of bel 0800-6005 (altijd bereikbaar).

Wil jij Stichting Beschermde Wieg steunen door een donatie of zelf een babyluikje openen? Neem dan hier een kijkje. 

 

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik 100% voor deze babyluikjes ben. Elk gered leven is er 1! Ook ben ik erg benieuwd naar jullie mening. Moeten ze de babyluikjes volgens jullie verbieden of voortzetten?

 

Bronnen: www.beschermdewieg.nl

http://zorgethiek.nu/noodzaak-babyluikjes-ziekenhuis

https://www.nationalezorggids.nl/kraamzorg/nieuws/28111-unicef-babyluikjes-moeten-verboden-worden.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355