Babyzwemmen: goed of gevaarlijk?

14 Jul 2017

Babyzwemmen! Hoe leuk is dat?! Je kindje kan lekker trappelen en spetteren, het versterkt jullie band en na de les slaapt je baby waarschijnlijk als een roosje. Maar is babyzwemmen wel zo goed voor de gezondheid van je baby? Ik dook de onderzoeken in en zet de voor- en nadelen op een rijtje.

 

Hoe, wat , waar en waarom babyzwemmen?

Vanaf ongeveer 3 maanden kun je met je baby gaan zwemmen. Je baby is dan namelijk redelijk in staat om zijn warmte vast te houden. Een locatie vinden is niet zo moeilijk. Ik geloof dat bijna ieder zwembad wel babyzwemmen op het programma heeft staan. Dat is ook niet zo gek, omdat zowel de (groot)ouder als baby hier meestal enorm veel plezier aan beleven. Naast dit plezier, zijn er op het internet nog veel meer voordelen van babyzwemmen te vinden:

 

 • De zintuigen van je baby worden volop geprikkeld.

 • Je baby ontspant zich, omdat het water hem doet denken aan de veilige tijd in de baarmoeder.

 • Babyzwemmen verstrekt de wederzijdse vertrouwensband.

 • Babyzwemmen traint de spiertjes en verbetert de motoriek.

 • Het is goed voor de sociale vaardigheden door het contact met andere baby’s.

 

De nadelen van babyzwemmen

Toch adviseert de Hoge gezondheidsraad om niet met je baby (in een gechloreerd zwembad) te gaan zwemmen. Deze conclusie is getrokken door een groep nationale en internationale deskundigen. Dit advies geven ze natuurlijk niet voor niks, dus ik zet de redenen op een rijtje:

 

 • Voor kinderen tussen de 0 en 12 maanden biedt zwemmen naast de psychologische voordelen (het versterken van jullie band) geen voordelen, omdat de coördinatievaardigheden van de ledematen niet voor de leeftijd van 3-4 jaar worden verworven.  

 • Baby’s zijn erg kwetsbaar. Ze zijn vatbaar voor infecties, hebben hyperreactieve slijmvliezen, immature longen etc.

 • Zwemmen in een gechloreerd zwembad verhoogt de kans op bronchitis (ontsteking van de luchtwegen).

 • De lichaamsbeweging en psychologische voordelen kun je ook behalen door andere activiteiten zoals thuis samen badderen.

 • De temperatuur van het water en de lucht zijn best wel hoog wat zorgt voor meer micro-organismen.

 

En als je kindje ouder is?

De aanbeveling voor oudere kindjes (boven de 1 jaar) is anders: zwemmen wordt dan sterk aanbevolen! Voor deze leeftijd wegen de voordelen van het zwemmen sterker dan de giftigheid van het chloor en de bijproducten.

 

Wat zegt de zwembadbranche?

De zwembadbranche zegt over het advies van de Hoge gezondheidsraad dat dit gebaseerd is op een professor die elk jaar opnieuw met zijn chloor verhaal komt aanzetten. De zwembadbranche zegt dat alle bekende negatieve effecten van een zwembadbezoek niet opwegen tegen de positieve effecten van babyzwemmen. Zij zeggen dus dat het gezonder is om wél te gaan zwemmen dan om dit niet te doen. Ik zie dit advies van de zwembadbranche niet als objectief, omdat zij belang hebben bij zwemmende ouders en kindjes.

 

Mijn conclusie

Ik zou zelf door alle onderzoeksresultaten toch wat langer wachten met zwemmen met je baby. Tot die tijd zou ik wel lekker samen badderen, afkoelen in de zee of zwemmen in een zoutwaterbad (omdat hier geen chloor in zit). Het kan ook nog een idee zijn om te gaan zwemmen in een chloorarm zwembad. Een lijst met chloorarme zwembaden vind je hier.

 

Ga of ging jij babyzwemmen met je kindje?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355