BAM: bewust alleenstaande moeder

24 Jul 2017

Zoals ik jullie al eerder vertelde, geef ik graag informatie over alle onderwerpen rondom het opvoeden en opgroeien van jonge kindjes. Toen Angela mij vroeg of zij jullie wat meer mocht vertellen over haar keuze om een bewust alleenstaande moeder te worden, was ik daar ook super enthousiast over. Over dit onderwerp is nog relatief weinig bekend en het is tijd dat daar verandering in komt!

 

Wat is BAM?

Bam staat voor bewust alleenstaande moeder. Dit houdt in dat je als moeder, zonder partner, voor een kindje gaat. Dit kan natuurlijk via pleegzorg of adoptie, maar met de term bewust alleenstaande moeder wordt meestal verwezen naar zwanger worden via een zaaddonor en jouw eigen eitjes. Na de bevruchting groeit het kindje dus gewoon 9 maanden lang in jouw buik en na de bevalling ben jij in principe de enige opvoeder van je kindje. De bevruchting kun je zelf thuis plaats laten vinden, maar meestal gebeurt dit in een ziekenhuis of vruchtbaarheidskliniek. Het klinkt allemaal heel simpel, maar vaak zijn deze trajecten lang en zwaar. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan het zoeken van een donor en de inseminatie. Ook gesprekken met psychologen, echo's en bloedonderzoeken horen erbij. 

Dit is natuurlijk allemaal erg interessant, maar het is nog leuker om een persoonlijk verhaal hierover te lezen. Daarom vind je hieronder het verhaal van Angela:

 

Het verhaal van Angela

'Wat wil je later worden?' Deze vraag beantwoordde ik vroeger in vriendenboekjes altijd steevast met 'moeder'. Dat dit niet vanzelf zou gaan en dat je hier een man voor nodig hebt, wist ik toen nog niet.

 

Inmiddels ben ik 27 en denk ik dat mijn prins op het witte paard niet bestaat. Ik ben hem in ieder geval nog niet tegengekomen. Natuurlijk heb ik hier echt wel mijn best voor gedaan, maar eerlijk gezegd, ben ik behoorlijk kritisch. Na meerdere mislukte dates heb ik de hoop op een vaste relatie opgegeven. Ook ik ken de uitspraak 'wat niet is kan nog komen', maar ik denk niet dat ik de prins op het witte paard snel tegen het lijf zal lopen. 

 

Het moederschap heeft me onbewust altijd bezig gehouden. De vraag: 'Wat als ik geen man vind?' heeft dan ook altijd in mijn gedachten gespeeld. Vaak zei ik: 'Als ik geen man vind, dan doe ik het wel alleen!'. Dat moment is nu aangebroken. 

 

Toen ik 26 jaar was, ging bij mij de knop om en ben ik online gaan zoeken naar meer informatie. Door online informatie te zoeken, kwam ik voor het eerst in aanraking met de term 'bewust alleenstaande moeder', oftewel BAM. Er zijn wel wat websites die informatie verschaffen over de diverse methodes, maar wat vond ik die op elkaar lijken! Na veel spit- en zoekwerk kwam ik gelukkig op verschillende forums terecht. Hier kreeg ik via andere bewust alleenstaande moeders veel informatie. Zonder die forums had ik nooit zoveel geweten als ik nu weet. Internet is namelijk erg karig wat betreft dit onderwerp. Na het lezen van al deze informatie kwam ik vanzelf voor verschillende keuzes te staan: Ga ik voor een kliniek of voor een ziekenhuis? En voor welke kliniek of welk ziekenhuis ga ik dan? Zoek ik zelf een donor of laat ik dit doen? Wanneer begin ik en ga ik mij inschrijven? 

 

Door het lezen van verschillende ervaringen en vanwege mijn leeftijd heb ik gekozen voor Reinier de Graaf in Voorburg. Eén telefoontje was genoeg om op de wachtlijst te komen. Sneller dan verwacht kwam alles in een stroomversnelling terecht en 4 à 5 maanden na dit telefoontje ontving ik al de uitnodiging voor een intake. Eerlijk is eerlijk, met knikkende knieën vertrok ik naar Voorburg. Super blij stond ik na een half uurtje weer buiten, vol nieuwe informatie die ik elders niet kon vinden. 

 

Inmiddels ben ik bij mijn laatste onderzoek aangekomen. In de tussentijd heb ik al een screening bij een psycholoog gehad, een inwendige echo en diverse bloedonderzoeken. Ik besef nu pas dat het allemaal niet niks is. Een psycholoog beslist even in één gesprek of jij wel geschikt bent als moeder en ook de ritjes naar Voorburg op en neer om 'even' bloed te laten prikken, zijn best wel slopend. Uiteraard doe ik dit allemaal met liefde, want wat kijk ik ernaar uit om straks een klein wondertje in mijn armen te mogen houden! Desondanks kosten de echo's bij behoorlijk wat moeite en krijg ik van het laatste onderzoek al de kriebels in mijn buik. Straks nog een donor zoeken en dan kan ik eindelijk starten aan de rest van mijn leven!

 

Het alleenstaande moederschap ik voor mij een bewuste keuze en door het delen van mijn verhaal hoop ik dat er meer openheid en begrip voor komt. Gelukkig ervaar ik vanuit mijn omgeving genoeg steun en is bijna iedereen enthousiast. Doordat er maar weinig informatie te vinden is, zijn er wel veel vragen. Hebben jullie ook vragen? Stel ze dan gerust! Voor meer informatie kun je ook terecht op mijn blog: Puur bewust BAM.

 

Lieve groetjes,

 

Angela

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355