Bang in het donker

31 Jul 2017

Vanaf dat je kind een jaar of 2 is, kan hij plots bang worden in het donker. Dit kan behoorlijk lastig zijn, omdat kinderen dan vaak niet meer durven te gaan slapen. Ze zijn bang dat er een inbreker langskomt, dat er een eng dier onder het bed zit of dat er een groot monster in de kast zit. Wat kun je hier als ouder nou aan doen? Zeg je dat dat helemaal niet kan? Doe je een lampje aan? Negeer je dit gedrag? In dit artikel vind je mijn advies.

 

Neem je kind serieus
Het is belangrijk om je kind serieus te nemen en de angsten van je kind niet zomaar weg te wuiven. Jij weet natuurlijk dat de angsten ongegrond zijn, maar voor je kind zijn ze heel reëel. Onze omgeving is voor ons zo vertrouwd, dat we angst in ons huis nauwelijks voor kunnen stellen. Maar voor een kind is de wereld veel minder vertrouwd dan voor een volwassene. 

Bagatelliseer de angsten dus niet. Zeg niet dat je kind zich aanstelt of een baby lijkt en lach je kind al helemaal niet uit. Als je kind zegt dat hij bang is, dan is hij ook bang. Dan heeft hij behoefte aan begrip en hulp van jou als ouder. 

 

Wat je dan wel moet doen? Ik geef 6 tips:

 

 • Praat er samen over: luister goed naar je kind en vertel hem dat het helemaal niet gek is om bang te zijn in het donker.

 • Vertel je kind hoe goed het huis wel niet op slot zit en dat er dus echt niemand naar binnen kan komen.

 • Vertel je kind dat als dat wel zou kunnen, ze eerst nog langs jou (en je partner) zouden moeten komen. En jij zou de indringer natuurlijk heel snel de deur uit werken! 

 • Lees voor het slapengaan geen griezelige verhalen voor en kijk ook geen griezelige filmpjes. Ook de bekende sprookjes kunnen beangstigend voor je kind zijn. Dat de wolf alle geitjes opeet, is best een beetje eng, toch?

 • Laat een nachtlampje branden en laat de deur op een kiertje staan als je kind dat fijn vindt. Laat ook het licht in de gang aan, zodat je kind niet tegen een muur van duisternis aankijkt. 

 • Helpt dat allemaal niet? Misschien kan een 'monsterspray' helpen. Koop een plantenspuit, plak hier een plaatje op van een monster met een groot kruis erdoorheen en laat je kind zijn kamer onderspuiten met deze coole monsterspray! Wedden dat de monsters dan niet meer durven te komen?

 

Zit je kind iets anders dwars?

Als de angsten na al deze tips nog steeds aanhouden, is het mogelijk dat er iets anders dwars zit. Voelt je kind zich 'bedreigd' door iets wat hem 's nachts van streek maakt? Zijn er ruzies of conflicten op school? Zijn er ruzies of conflicten in het gezin? Is je kind bang voor een scheiding? Wordt je soms misschien te boos op je kind? Zulke situaties kunnen je kind bang maken. Monsters en heksen kunnen een onbewuste weergave zijn van de problemen die zich afspelen in het dagelijks leven. 

 

Is hij bang voor zijn eigen boosheid?

Het kan ook zijn dat je kind zijn eigen gevoelens van boosheid niet kan of mag ervaren en verwerken. Als hij hoort dat boosheid slecht is of dat hij ondankbaar is, wordt je kind bang voor zijn eigen gevoelens. Hij raakt in paniek wanneer die gevoelens naar boven komen. 's Nachts kan deze angst naar boven komen in de vorm van fantasiemonsters. 

 

Als je eenmaal de achterliggende reden hebt achterhaald, kun je je kind helpen eroverheen te komen. Onthoud dus dat je je kind met zijn gevoelens en gedachten serieus neemt en op een geduldige, positieve manier het probleem samen gaat oplossen. 

 

Wat helpt er bij jouw kind?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355