Barnsteenketting verlichting bij tandjespijn?

Niet lang geleden plaatste ik een artikel over pijnverlichting bij doorkomende tandjes. Aan jullie stelde ik de vraag: Hebben jullie nog aanvullende tips? Dat hadden jullie zeker en over 1 antwoord waren jullie het eens: de barnsteenketting. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet goed wist wat dit precies is, dus ik ging op onderzoek uit. En dit deel ik natuurlijk graag met jullie!

 

Barnsteen

Een barnsteenketting is een ketting gemaakt van barnstenen, ook wel amber genoemd. Dit is een fossiele hars van prehistorische naaldbomen. Deze hars is tientallen miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Toch is het geen steen. Het voelt niet koud en is heel licht. Barnsteen is een edelsteen van organische oorsprong en heeft een gele, oranje, rode of bruine kleur. Hoewel ik niet van sieraden bij baby's houd, vinden veel mensen het een prachtig sieraad. 

 

Pijnverzachtende werking

De ketting werkt niet als bijtring of iets dergelijks, maar zou werken door de ketting gewoon bij je baby om de nek te doen. 

De warmte van de huid geeft 'barnsteen zuur' in het amber vrij. Dit zou het kwijlen verminderen en ontstekingen onderdrukken. Door de ontsteking remmende en therapeutische eigenschappen wordt barnsteen ook door de homeopatische geneeskunde als een natuurlijk pijnstillend middel erkend. 

 

Lees ook: Dit verlicht de pijn bij doorkomende tandjes.

 

Overige voordelen

De Egyptenaren zouden barnsteen als poedervorm hebben ingezet tegen intense ziekten en in de middeleeuwen zou het 1 van de belangrijkste medicijnen zijn geweest. Barnsteen zou ook gedragen kunnen worden tegen aandoeningen van de longen en luchtwegen zoals astma en verkoudheid. De steen zou een verwarmende werking hebben en levensvreugde opwekken. 

 

Wat zegt de wetenschap?

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar kan een ketting echt pandjespijn verlichten? Ook dat probeerde ik uit te zoeken. 
Er zit inderdaad barnsteen zuur (succinic acid) in het amber. Er is alleen geen bewijs te vinden dat dit zuur vrijkomt door de warmte van de huid. Er is wel een mogelijkheid dat het vrijkomt door zweet.

Dit zuur komt voor in onze lichamen en in veel voedingsmiddelen. Het zuur is veilig, maar de pijnstillende werking is nooit bewezen. 

 

Veiligheid

Barnsteenkettingen gaan eenvoudig stuk. Dan komen er kleine kraaltjes vrij waar kinderen in kunnen stikken. Gelukkig kun je wel barnsteenkettingen kopen waarbij er na elk kraaltje een knoopje zit, zodat niet alle kraaltjes vrij komen als de ketting kapot gaat. Gebruik een barnsteenketting uitsluitend onder toezicht van een volwassenen bij kinderen onder de 3 jaar. Laat je kind er nooit mee slapen of druk mee spelen. De ketting mag ook niet in de mond worden genomen en er mag niet op gekauwd worden. Zorg er dus voor dat de ketting niet te lang is, anders is dat nauwelijks te voorkomen. 
Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een enkelbandje onder de sok. Dat is veiliger dan een ketting.

 

Conclusie

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een barnsteenketting pijnverzachtend is. Toch moet ik er ook bij vertellen dat ik op internet wel heel veel positieve reacties vond. Veel ouders zijn ervan overtuigd dat de ketting tandjespijn verlicht. Een baat het niet, dan schaadt het niet. Als je een barnsteenketting uit wil proberen bij je baby, zorg er dan voor dat de ketting een juiste lengte heeft (niet te strak en niet lang genoeg om in de mond te stoppen) en blijf er altijd bij. 

Heb jij ervaring met een barnsteenketting? Zou jij het proberen?

 

Bronnen: https://sciencebasedmedicine.org/amber-waves-of-woo/

https://www.nature.com/articles/239527a0

https://en.wikipedia.org/wiki/Succinic_acid

https://www.accessdata.fda.gov/scripts/fdcc/?set=SCOGS

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355