Zorgen beeldschermen voor autisme?

12 Sep 2017

Dat is nogal een uitspraak hè: beeldschermen zorgen voor autisme. Uit onderzoek is gebleken dat de enorme toename van het aantal jonge kinderen met autisme mogelijk te maken heeft met de hoeveelheid tijd die ze achter beeldschermen doorbrengen. Haal je een kind weg van het scherm, dan verdwijnen de op autisme lijkende symptomen binnen een maand.

 

Autisme

Even een super korte opfrisser: autisme is een stoornis waarbij de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier werkt. Alles wat mensen met autisme zien. ruiken, horen etc. wordt op een andere manier verwerkt. Mensen met autisme hebben vaak oog voor detail, zijn eerlijk en hardwerkend, maar hebben vaak moeite met sociale contacten en overzicht houden. 

Autisme is een aangeboren stoornis die je hele leven een rol blijft spelen. Autisme wordt dus niet veroorzaakt door de opvoeding of iets dergelijks.

 

Het onderzoek

De Franse kinderpsychiaters dr. Isabelle Ternasse en dr. Anne-Lise Ducanda bestudeerden een groep kinderen tussen de 0 en 4 jaar die de diagnose autisme hadden gekregen. Zij verboden deze groep kinderen voor een langere tijd om naar een tv, telefoon, tablet of computer te kijken. En na een tijdje waren bij bijna alle kinderen de symptomen verdwenen! Daarom spreken deze psychiaters ook wel van 'virtueel autisme'.

 

Verklaring

De onderzoekers geven aan dat de beeldschermen de hersenontwikkeling van deze kinderen belemmeren en ervoor zorgen dat de kinderen geen normaal sociaal leven opbouwen. 
Kleine kinderen leren door dingen aan te raken. Dit doen ze bijvoorbeeld als ze met speelgoed spelen. Hun spraakvermogen ontwikkelen ze door gesprekjes met anderen. Het licht en geluid van de elektronische apparaten houden de aandacht van de kinderen vast, maar ontwikkelen de hersenen niet (genoeg).
Elektronische apparaten blijken zo aantrekkelijk, dat veel kinderen er verslaafd aan raken. Vervolgens raken de kinderen geïsoleerd van menselijke interactie. Deze interactie is nou juist noodzakelijk voor de ontwikkeling van communicatievaardigheden. 

Het wordt nog erger: het licht en geluid kunnen zelfs pijnlijke emoties oproepen waar kinderen slecht mee om kunnen gaan. Deze gevoelens kunnen leiden tot agressief en boos gedrag.

 

Autisme explosie

Dit onderzoek zou een logische verklaring bieden voor de autisme explosie. Deze explosie houdt namelijk gelijke trend met de opkomst van de televisie en later de andere elektronische apparaten. In 1975 hadden mensen 1 tv met een paar zenders in huis. 1 Op de 5000 kinderen kreeg toen de diagnose autisme. Nu hebben gezinnen zo'n 10 tot 15 beeldschermen in huis en krijgt 1 op de 68 kinderen de diagnose autisme.

 

Bestaat autisme dan niet?

Autisme bestaat zeker wel, maar dit onderzoek wijst uit dat veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm ook kan zorgen voor symptomen die op autisme lijken. We zouden kinderen dus niet meteen vol moeten stoppen met medicijnen, maar ze eerst een tijdje bij de elektronische apparaten weg moeten houden. Bij de meeste kinderen, de kinderen met virtueel autisme, zullen de symptomen daarna namelijk snel verdwijnen!

 

Wat is jouw mening over dit onderzoek?

 

Bronnen: www.autisme.nl

https://www.vakbladvroeg.nl/beeldschermen-verantwoordelijk-snelle-toename-aantal-kinderen-autisme/

https://www.psychologytoday.com/blog/the-fallible-mind/201706/there-is-new-link-between-screen-time-and-autism

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2019 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355