Belangrijk: dit zou ieder kind moeten weten!

19 Oct 2018

Een kwart van de kinderen tussen de 6 en 8 jaar weet niet hoe en wanneer het 112 moet bellen. Dit is behoorlijk zorgwekkend. Irma Joosse, die al negen jaar op de 112-meldkamer in Rotterdam werkt als centralist, is niet verbaasd over dit feit. "Ik heb zelden een kind aan de lijn. Het komt bij veel ouders niet op om dit te bespreken met hun kind, maar ik zeg: doe het wél. De meeste ongelukjes gebeuren in huis.”

 

Onderzoek

Het Rode Kruis heeft onderzoek gedaan bij 565 kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. De kinderen werden ondervraagd over hun EHBO-kennis en dan met name over het alarmnummer. Uit het onderzoek bleek dat 30% van de kinderen nog nooit thuis of op school heeft gesproken over wanneer ze 112 moeten bellen. Ongeveer een kwart van de kinderen weet niet dat iedereen 112 mag bellen, ongeacht hoe oud je bent. Ze weten wel in welke concrete situaties er gebeld moet worden. Ze weten ze dat je 112 moet bellen als iemand in levensgevaar is of als er een ongeluk gebeurd is en er geen volwassene aanwezig is. Wat ook een behoorlijk schrokkend resultaat is, is dat een kwart van de kinderen denkt dat je 112 mag bellen als er een huisdier op het dak of in de boom vastzit. 

 

Rode Kruis vraagt om actie

De eerste minuten na een ongeval zijn cruciaal en soms van levensbelang. Kinderen moeten weten wat je dan moet doen. Het advies is om vanaf dat je kind 6 is met je kind te oefenen wat hij of zij moet doen in een noodsituatie. Het bellen van 112 hoort hier in ieder geval bij.

 

Het belang van deze wijze les

Een tijdje geleden had Joosse een 5-jarig meisje aan de lijn, haar jongste beller tot nu toe. Haar moeder was flauwgevallen. "Ademt mama?, vroeg ik. Ze kon dat controleren door haar oor heel dicht bij de mond van moeder te houden. Ze volgde mijn instructies goed op.”

 

"Als kinderen tóch bellen, is de communicatie gek genoeg sneller en beter dan bij volwassenen. Kinderen geven veel makkelijker antwoord en volgen instructies meestal snel op. Bij volwassenen hoor ik nog al eens: ‘hou nou maar op met vragen stellen en stuur een ambulance.’ Bovendien hebben zij de neiging om veel meer details te vertellen, die niet per se nodig zijn.”

 

Joosse stelt dezelfde vragen aan volwassenen en kinderen: Wat is het adres? Wat is precies aan de hand? enzovoort. Ze varieert in de manier waarop ze haar beller geruststelt. "Als een kind in tranen is, geef ik meestal een complimentje. Dan zeg ik: heel knap dat je gebeld hebt. Ik ga je helpen, maar ik ga nu eerst een paar heel belangrijke vragen stellen.”

 

Lespakket

Het Rode Kruis gaat ook actief aan de slag met gratis lespakketten voor scholen. Superhelden Hiro en Baymax van Big Hero 6 gaan kinderen helpen om te leren wat je doet in noodsituaties. 

 

Kinderen die grappen uithalen

3 Procent van de kinderen heeft wel eens voor de grap 112 gebeld. Volgens Joosse gebeurt dat meestal in de vakantieperiodes. "Dat is niet zo netjes, zeg ik dan. Je houdt de lijn bezet terwijl er iets heel ergs gebeurd kan zijn. Soms bellen ouders later nog terug om hun verontschuldigingen aan te bieden.”

Kinderen die voor de grap 112 bellen, krijgen telefonisch of per brief een waarschuwing van de politie. Als het vaker gebeurt, worden de kinderen doorverwezen naar Bureau Halt waar ze bijvoorbeeld een taakstraf krijgen. Volwassen grappenmakers riskeren een celstraf tot 3 maanden. 

 

Weet jouw kind wat hij of zij moet doen in een noodsituatie? Heb jij het wel eens met je kind over het alarmnummer gehad?

 

Bronnen: https://www.ad.nl/binnenland/oproep-rode-kruis-aan-ouders-leer-kind-al-jong-112-bellen~a54f4edf/

https://www.rodekruis.nl/persbericht/kwart-jonge-kinderen-weet-niet-hoe-je-112-belt/

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355