Belangrijk: zo ziet verdrinken eruit

12 May 2018

De zomer komt eraan en mensen trekken steeds vaker naar het zwembad en naar het strand. Super leuk natuurlijk, maar water brengt ook gevaren met zich mee. Het is belangrijk dat je als ouder herkent wanneer je kind (of een volwassene) verdrinkt. Het ziet er namelijk helemaal niet zo uit als in films met wuivende armen en veel drama. Iemand die verdrinkt doet dit meestal stil en onopvallend én binnen 20 seconden. Op z'n hoogst binnen een minuut. En het enge is dat kinderen meestal verdrinken als hun ouders gewoon heel dichtbij zijn. 

 

Instinctive drowning response

Er zijn 5 dingen die er gebeuren met een persoon als hij of zij verdrinkt. Dit wordt de 'instinctive drowning response' genoemd. 

 

 1. Mensen die verdrinken, roepen niet om hulp
  Mensen die verdrinken hebben al hun lucht nodig om te kunnen blijven ademen. Ze hebben echt niet genoeg zuurstof om te roepen om hulp. Je lichaam geeft ademhaling voorrang op spraak.

 2. Mensen die verdrinken, zakken onder water
  Als je verdrinkt, zak je steeds weer onder water. Als je heel even boven water bent met je hoofd, gebruik je die tijd om snel in en uit te ademen. Er is dan geen tijd om ook nog om hulp te roepen.

 3. Mensen die verdrinken, zwaaien niet om hulp
  Als je verdrinkt, dwingt je lichaam je om de armen horizontaal te spreiden. Dit helpt om je hoofd boven water te houden en met namen je mond. Je ziet iemand die verdrinkt dus eigenlijk nooit zwaaien.

 4. Mensen die verdrinken, kunnen zichzelf niet redden
  Als je aan het verdrinken bent, heb je geen controle meer over je ledematen. Je kan dan dus eigenlijk niet stoppen met verdrinken. Ook niet als er iets in de buurt drijft waar je je aan vast kunt houden.

 5. Mensen die verdrinken, worstelen
  Mensen die verdrinken blijven verticaal in het water drijven en kunnen niet meer watertrappelen. Ze worstelen alleen nog maar. Dit worstelen duurt zo'n 20 tot 60 seconden.

 

Waterstress

Voordat je verdrinkt, is er sprake van waterstress. In deze toestand heeft de zwemmer problemen in het water en raakt de zwemmer in paniek. In deze fase kan de zwemmer nog wel om hulp roepen en zichzelf in veiligheid brengen (als er bijvoorbeeld iets in de buurt drijft). Waterstress komt niet bij iedereen voor en duurt vaak niet lang genoeg om echt op te vallen in een drukke omgeving zoals op een zomerse dag in de zee. 

Lees ook: Verdrinken zonder water.

 

Verdrinking herkennen

Er zijn natuurlijk al wat kenmerken van verdrinking genoemd, maar voor alle duidelijkheid vind je hieronder 3 tekenen die wijzen op verdrinking.

 

 1. De armen zijn gespreid

 2. De mond is onder water

 3. De benen worden niet gebruikt

 

En het duidelijkste signaal is misschien wel: je kind is stil. Spelende kinderen maken geluid en je als het stil wordt, is het altijd goed om even te gaan kijken. Twijfel je of je kind speelt of in gevaar is? Stel je kind een vraag. Als je kind antwoord geeft, is er hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand. Als er geen antwoord volgt, wel. Kom dan ZO SNEL MOGELIJK in actie. Je hebt dan vaak maar minder dan een halve minuut.

 

 

Wist jij hoe een echte verdrinking eruit ziet?

 

Bron: https://www.soundingsonline.com/voices/drowning-doesnt-look-like-drowning

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355