Bellenblaas vlekken: zo los je ze op

10 May 2018

Kinderen vinden het fantastisch: bellenblazen! Daarnaast is het ook nog eens goed voor de mondmotoriek en is het een lekker goedkope activiteit. Tenminste.... Niet als je al die verpeste kleding meetelt. Bellenblaas kan namelijk hele vervelende vlekken achterlaten die je gek genoeg pas ontdekt ná het wassen van de kleding. 

 

De vlekken

Vlekken van een bellenblaas zijn een beetje grijs, blauw of bruin van kleur. In eerste instantie heb je waarschijnlijk geen idee hoe die vlekken op de kleren van je kind terecht zijn gekomen. In de onderstaande afbeelding kun je goed zien hoe bellenblaas vlekken eruit zien.

 

Bron foto: Kids TravelService

 

Verklaring voor de vlekken

In bellenblaassop (uit de winkel) zit glycerine. Bijna alle kinderen knoeien als zij geconcentreerd bellen proberen te blazen en die glycerine komt dus op de kleding terecht. Tot zo ver nog geen probleem. Als de glycerine echter in aanraking komt met wasmiddel kan er een chemische reactie ontstaan. Hierdoor ontstaan er dus vlekken. Dit verklaart ook waarom je de vlekken pas ziet, nadat de kleren gewassen zijn. 

 

Bellenblaas vlekken voorkomen

Er zijn 2 manieren om bellenblaas vlekken te voorkomen:

 

1. Maak zelf bellenblaas sop.
En dan wel zonder glycerine natuurlijk! Tegenwoordig lukt dit niet meer goed met alleen wat afwasmiddel en water, maar zo moet het zeker lukken:

 

  • 100 ml afwasmiddel

  • 400 ml warm water

  • 2 eetlepels suiker

 

Roer de suiker door het warme water, totdat het opgelost is. Voeg het afwasmiddel toe en roer voorlichting. Het mag niet gaan schuimen. Klaar is kees!

 

2. Spoel de kleding goed uit

De vlekken ontstaan dus doordat de glycerine in aanraking komt met wasmiddel. Als je de kleren super goed uitspoelt met water, voordat je ze wast, is je probleem dus ook opgelost! Je kunt dit gewoon onder de kraan doen, of eerst een kort wasje draaien met alleen maar water. 

 

Bellenblaas vlekken verwijderen

Als er eenmaal bellenblaas vlekken in de kleding van je kind zitten, is dit er niet meer makkelijk uit te krijgen. Wat je nog wél kunt proberen is de kleren (langdurig) weken in water met een zuurstofbleekmiddel, een oxi vlekkenmiddel. Bij de Kruidvat heb je al een grote pot voor maar €3,-. Dat is het proberen waard, toch?

 

Heb jij wel eens last van bellenblaas vlekken? Wat doe jij dan? Of wat doe je om dit te voorkomen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355