Belonen doe je zo!

Zoals ik eerder al schreef wil elke ouder engeltjes in plaats van krengetjes creëren. Je kind belonen is hierbij erg belangrijk. Wat veel ouders namelijk niet weten is dat belonen effectiever is dan straffen. Je kind zal vaker beloond willen worden, waardoor hij hetzelfde goede gedrag zal laten zien.

In deze blog vertel ik welke vormen van belonen er zijn en waar je op moet letten!

 

4 Soorten

Kort gezegd zijn er 4 soorten beloningen: sociale versterkers, materiële versterkers, activiteitenversterkers en ruilversterkers.

 

Sociale versterkers

Bij sociale versterkers gaat het om aandacht, bijvoorbeeld door een compliment te geven: ‘Wat heb jij goed je best gedaan op die tekening zeg! Super knap van je!’

 

Let er hierbij op dat je zoveel mogelijk het proces benoemt in plaats van het resultaat.

 

Materiële versterkers

Bij materiële versterkers gaat het om iets tastbaars zoals een cadeautje: ‘Als jij deze week elke dag je bordje leeg eet, krijg je van ons een mooie auto.’

 

Het is aan te raden dat je een materiële versterker altijd combineert met een sociale versterker, dus met een compliment. De materiële versterker is tijdelijk, want na een tijdje zal een compliment voldoende zijn.

 

Activiteitenversterkers

Activiteitenversterkers spreken eigenlijk voor zich. Je beloont je kind door samen een activiteit te ondernemen: ‘Als jij straks je huiswerk af hebt, gaan we samen even voetballen’.

 

Ruilversterkers

Tenslotte heb je nog de ruilversterkers. Hierbij krijgen kinderen telkens een kleine beloning zoals een sticker die ze op een gegeven moment kunnen omruilen voor een grotere beloning: ‘Als jij tien keer op de WC hebt geplast en dus tien stickers hebt, gaan we samen een middagje zwemmen’.

Je kan hierbij gebruik maken van een beloningskaart (zoals deze), een A4’tje en stickers, stempels, een potje en knikkers etc. Wees creatief :).

 

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal aandachtspunten voor alle vormen van belonen:

 

 • Bedenk concreet doelgedrag.

 • Kies een beloningssysteem en leg het dit goed uit aan het kind (vooral bij de ruilversterkers).

 • Beloon het kind tijdens of direct na het goede gedrag.

 • Praat enthousiast bij het belonen.

 • Prijs het kind onvoorwaardelijk (maak bijvoorbeeld duidelijk dat je het gedrag vervelend vindt, maar niet je kind zelf).

 • Zorg dat het doelgedrag haalbaar is. Je kind zal zijn motivatie verliezen als hij het gevoel heeft dat de beloning niet te behalen is.

 • Als het na een tijdje heel goed gaat, zorg dan voor een hoger doel zoals 20 stickers voor een beloning in plaats van 10 stickers of ga voor een nieuw doel.

 

Wat voor beloningen gebruik jij?

 

Bron: Sipman, G. (2014). Professioneel pedagogisch handelen. Amsterdam: Boom Lemma uitgevers.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355