Ben jij een curlingouder?

28 Feb 2019

Een aantal jaar geleden introduceerde de Deense psycholoog Bent Hougaard al de term 'curlingouder'. De term kwam laatst terug in het programma 'de Luizenmoeder'. Juf Ank verzuchtte: "Ik kan er dit schooljaar even geen curlingsouders bij hebben". Maar wat zijn curling ouders nu eigenlijk? En wat betekent het voor een kind om curling ouders te hebben?

 

Wat zijn curling ouders?

Net als bij de sport proberen curling ouders iedere dag de baan voor hun kinderen schoon te vegen. Ze willen alle obstakels voor hun kind wegnemen. Curling ouders gaan bijvoorbeeld op hoge poten naar school om iets voor hun kind af te dwingen. Ze komen om ieder wissewasje verhaal halen. Zo spanden ouders uit Abcoude een rechtszaak aan tegen de basisschool van hun dochter vanwege de klassenindeling. Hun dochter was niet bij haar vriendinnen ingedeeld en ze waren bang dat hun dochter niet voldoende zou worden uitgedaagd (intellectueel) in de klas waarin ze was geplaatst. 

Maar ook ouders die hun kinderen als het regent wel even met de auto naar school brengen, ouders die boos worden op de leerkracht als hun kind een onvoldoende heeft, ouders die het werkstuk van hun kind maken als hij of zij weinig tijd heeft en ouders die hun kinderen thuis houden van de voetbaltraining als het te koud is, zijn curling ouders.

 

Kindermishandeling?

Opvoedkundige Marina van der Wal vindt het kindermishandeling als ouders alle obstakels op het levenspad van hun kind wegvegen. "We verhinderen onze kinderen om evenwichtige, gezonde, prettige volwassenen te worden. In plaats daarvan zitten we met studenten die sneller een burn-out hebben, kinderen die hun emoties niet in bedwang kunnen houden en pubers die steeds minder veerkrachtig worden."

"Wat we ze moeten meegeven is het vermogen om zelf na te denken voordat ze iets gaan doen. Juist in hun jeugd kunnen ze zich in een veilige omgeving voorbereiden op volwassenheid. Een kind niets meer (zelf) laten doen, is kindermishandeling."

 

Neuropsycholoog en hersenwetenschapper Jelle Jolles: "Voor de ontwikkeling van kinderen en tieners is het essentieel dat ze veel ervaringen en kennis opdoen. Als een ouder de problemen oplost, kan de jongere de situatie niet zelf aanpassen, en die oplossingen niet in de hersenen opslaan. En die zich op een later moment dus ook niet herinneren." Volgens Jolles is het dus heel belangrijk dat kinderen de kans krijgen om een beetje pijn te hebben, een beetje verdriet te hebben en een blauwtje te lopen. "Ook negatieve ervaringen zorgen voor zelfinzicht, voor zelfregulatie en voor empathie met anderen. Het helpt ze om stevige volwassenen te worden."

 

Curling gedrag van ouders is dus nadelig voor de ontwikkeling van kinderen, maar persoonlijk vind ik het woord kindermishandeling van Marina van der Wal veel te ver gaan. Curling ouders vertonen dit gedrag vanuit liefde voor hun kind. En in mijn ogen is het geven van liefde nog altijd belangrijker dan het vrijlaten van je kind.

 

Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen?

Simpelweg je kind meer vrijlaten. Je kind fouten laten maken en je kind de gevolgen hiervan laten ervaren. Dat betekent niet dat je er niet voor je kind mag zijn. Bied een luisterend oor, sla een arm om je kind heen, maar los het probleem niet meteen voor je kind op. Fouten maken en teleurstelling horen bij het leven en het is goed om hier als kind al mee om te leren gaan. 

 

Ben jij een curlingouder? Waarin zou jij je kind meer vrij kunnen laten? Vind je het vrijlaten van je kind moeilijk?

 

Bron: NRC

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355