Ben jij een hangmatouder?

28 Apr 2019

We hadden al de tijgerouders, dolfijnouders, schildpadouders en curlingouders, maar er zijn ook nog hangmatouders. Benieuwd naar wat een hangmatouder is? En of jij misschien wel een hangmatouder bent? Lees dan vooral even door!

 

Hangmatouder

De naam zegt het al: als hangmatouder settel je jezelf lekker in je hangmat of luie stoel en kom je hier niet zo snel uit. Je geeft je kind veel ruimte. Je zit er niet met je neus bovenop. Je grijpt niet meteen in als je ziet dat je kind ergens niet bij kan of als iets niet meteen lukt. Je gaat op je handen zitten en probeert je kind zelf te laten ontdekken en zelf oplossingen te laten zoeken voor problemen. Zo kan je kind prima een krukje of stoel pakken als hij ergens niet bij kan. 

Het zijn van een hangmatouder is in het begin waarschijnlijk SUPER moeilijk, maar op den duur heerlijk relaxt. 

 

Goed voor je kind

Een hangmatouder is voor een kind heel goed. Vanuit die hangmat klets je trouwens wel met je kind en houd je hem of haar natuurlijk wel in de gaten. Je laat je kind niet aan zijn of haar lot over. Maar je grijpt pas in zodra je kind om hulp vraagt (en zelfs dan hoef je niet meteen te helpen) of als iets je kind echt niet lukt en dit voor de nodige frustratie zorgt.

Door een hangmatouder te zijn, stimuleer je van alles! Sowieso het probleemoplossend vermogen van je kind, maar waarschijnlijk ook de motoriek, sociale vaardigheden, cognitieve ontwikkeling, de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen. 

 

In de praktijk

Roept je kind: "Mama, wil je even helpen?" Zeg dan eens: "Probeer het zelf maar eens. Ik denk dat je het wel kan." Zie je je kind op zijn tenen staan om een glas te pakken en kan hij er nog steeds niet bij? Doe dan vooral niks totdat je kind gefrustreerd raakt of om hulp vraagt en zeg dan iets in de trant van: "Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je er wel bij kunt?" Wil je kind zelf wat te drinken inschenken? Laat het dan eens gewoon gebeuren. De kans bestaat natuurlijk dat daarna je vloer onder de appelsap zit, maar als je kind dit nooit doen, kan hij het ook niet leren.

 

Ben jij een hangmatouder? Op welke momenten mag jij wat meer de hangmatouder uithangen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355