Ben jij een sneeuwploegouder?

We hadden al tijgerouders, dolfijnouders, schildpadouders, hangmatouders en curlingouders, maar we hebben nu ook sneeuwpleegouders! In dit artikel lees je er alles over. Kleine spoiler: het zijn van een sneeuwploegouder is niet zo positief.

 

Snow Plow Mom

Een sneeuwploegouder, of Snow Plow Mom, controleert zijn/haar kinderen minder dan een helikopterouder en is wat minder streng dan een tijgerouder. Sneeuwploegouders doen er alles aan om het leven van hun kinderen zo makkelijk mogelijk te maken. Ze maken gerust dat werkstuk van hun kind af waar hij/zij zo tegenaan zit te hikken, ze brengen hun kind met de auto naar school als het regent, ze bellen meteen de juf om verhaal te halen als hun kind een slecht cijfer of straf heeft gekregen en ze mengen zich actief in het sociale leven van hun kind.

 

Gevolgen

De intentie van sneeuwpleegouders is het leven van hun kind zo makkelijk en fijn mogelijk maken. Dat lukt wel op de korte termijn, maar is zeker niet wat er op de lange termijn wordt bereikt. Kinderen van sneeuwpleegouders leren geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen daden en gedrag. Ze worden minder (snel) zelfstandig en leren niet tot nauwelijks hoe ze om moeten gaan met teleurstellingen. Zodra ze op eigen benen moeten staan, krijgen ze het behoorlijk zwaar.

 

Opdrachten, deadlines, tegenslagen en teleurstellingen zijn dingen waar kinderen mee om moeten leren gaan, omdat ze dit ook in het echte, volwassen leven tegen gaan komen. Besef jij nu dat je (onbewust) tóch een sneeuwploeg ouder bent? Lees dan eens wat meer over hangmatouders. Hangmatouders gaan op hun handen zitten en proberen hun kind zelf te laten ontdekken en zelf oplossingen te laten zoeken voor problemen. Vaardigheden waar een sneeuwploegouder misschien wel wat van zou kunnen leren.

 

Ben jij een sneeuwploegouder? Ligt dit op de loer?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355