Bevallen? Je moet niks!

Hoe je bevalling ook loopt, hoe zwaar/oud je ook bent, hoe lang je bevalling ook duurt, wat je medische geschiedenis ook is: je hebt keuzes! Je moet niks. Je hoeft niet in het ziekenhuis te bevallen, je hoeft niet begeleid te worden door een gynaecoloog in plaats van verloskundige, je hoeft niet ingeleid of ingeknipt te worden, je hoeft niet onderzocht te worden en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Of het verstandig is, verschilt natuurlijk per situatie, maar ik vind het in ieder geval belangrijk dat je weet wat je rechten zijn.

 

Ik moest...

Als je aan een paar mensen hun bevallingsverhaal vraagt, hoor je waarschijnlijk heel vaak "Ik moest....", "Ik mocht niet....", "Ze lieten me niet...". Daar schrik ik altijd heel erg van! Met "Het was niet verantwoord om..." of "Voor mij of mijn baby was het beter om..." kan ik leven, maar met "Ik moest" of "Ik mocht niet", niet.

Knoop dus in je oren: je moet niks! Je hebt keuzes en rechten. Je hebt recht op autonomie over je lichaam en wat ermee gebeurt. Je hebt recht om te beslissen waar en hoe je bevalt. Een ongeboren baby heeft in Nederland geen rechten. Dit betekent dat jij dus overal wat over te zeggen hebt tijdens je bevalling.

 

Is zelf kiezen wel verstandig?

Er zijn natuurlijk genoeg situaties waarin je de regie helemaal overlaat aan medisch personeel. Bijvoorbeeld als je baby in nood is of als je enorm veel bloed aan het verliezen bent. Maar er zijn genoeg situaties die geen kwesties van leven of dood zijn. En in die situaties is het goed om je wat meer te verdiepen en om je eigen keuzes te maken. 

Denk bijvoorbeeld aan ingeleid worden als je 42 weken zwanger bent, in het ziekenhuis bevallen omdat je net 2 kilo 'te zwaar' bent of omdat je 'te oud' bent, jezelf standaard laten toucheren, je baby laten draaien als hij in stuit ligt, een injectie om de placenta geboren te laten worden etc. 

Voorbeeld: het risico op een stille geboorte is groter als je langer dan 42 weken zwanger bent. Daarom is het protocol om zwangeren in te leiden als ze 42 weken zwanger zijn. Als je 42 weken zwanger bent, is het risico 1.55 op 1000. Als je 43 weken zwanger bent, is het risico 2.13 op 1000. De kans dat het goed gaat bij 43 weken is dus nog steeds 99,787%. Het inleiden van een bevalling, neemt ook risico's met zich mee. Het is volledig aan jou om hier zelf een beslissing over te nemen. Je kunt je in laten leiden, je kunt niks doen, of je kunt gaan voor een middenweg zoals jou en je baby dagelijks laten onderzoeken.  

 

Zorgplicht

Je verloskundige heeft zorgplicht en datzelfde geldt voor ziekenhuizen.

Voorbeeld: Je verloskundige mag je niet in de steek laten als jij je met 42 weken niet in wilt laten leiden en misschien zelfs met 43 weken nog thuis wilt bevallen. Je verloskundige moet dan of zelf voor jou zorgen, of een andere verloskundige zoeken die wél voor jou wilt zorgen. 

 

Dit is geen oproep om tegendraads te worden

Ik raad hiermee absoluut niet aan om een behandeling te weigeren waarvan je weet dat die goed is voor het welzijn van jou of je baby. Ik wil gewoon kwijt dat je rechten hebt, of je nu besluit dat recht uit te oefenen of niet.

 

Deskundigen weten ook niet alles

Overal ter wereld doen experts onderzoeken naar zwangerschappen en bevallingen. Hier komen resultaten uit. Sommige resultaten zijn betrouwbaarder dan andere en sommigen spreken elkaar zelfs tegen. De richtlijnen en protocollen worden ingedeeld in categorieën, afhankelijk van hoe betrouwbaar de onderzoeksresultaten zijn waarop ze gebaseerd zijn. Maar 9% van de richtlijnen is gebaseerd op goede en betrouwbare onderzoeksresultaten. Zo'n 50% is gebaseerd op minder betrouwbare resultaten, zoals analyses van bestaande vakliteratuur. 40% Van de richtlijnen is gebaseerd op de aanbevelingen van mensen die richtlijnen opstellen. Op ervaringen en meningen dus, niet op wetenschappelijke resultaten. Die ervaringen en meningen moeten we natuurlijk respecteren, maar het is ook echt oké om vragen te stellen en je opties te onderzoeken.

 

Neem de regie

Neem zelf de regie in handen. Zeg niet overal 'ja' en 'amen' op, maar stel vragen. Waarom raadt u deze interventie aan? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de risico's? Wat wijzen onderzoeken uit? Wat zijn de alternatieven?

Vrouwen kijken positiever terug op de bevalling als ze het gevoel hadden dat ze invloed hadden op het proces. Dat heb je, dus neem die regie ook vooral.

Wist jij tijdens je zwangerschap en bevalling dat je niks 'moest' en zoveel keuzes en rechten had?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355