Bloemetjes en bijtjes: seksuele opvoeding

13 Feb 2019

Praten over de seksuele opvoeding blijft een gevoelig onderwerp. Vaak hebben ouders niet door dat de seksuele opvoeding al op zeer jonge leeftijd begint. Daarnaast denken velen al direct aan seks terwijl de seksuele opvoeding meer dan dat is. Het gaat om respect hebben voor jezelf en anderen, je eigen grenzen kennen, weerbaarheid, je eigen lijf leren kennen en inderdaad, het niet hebben over de ooievaar of bloemetjes en bijtjes maar je kinderen leren hoe baby’s worden gemaakt en geboren. 
 

Als opvoedprofessional praat ik vrij gemakkelijk over de seksualiteit. Ik moet wel want het is onderdeel van mijn werk, maar wat zeker hielp is dat er van huis uit niet geheimzinnig werd gedaan over het menselijk lichaam. Inmiddels zijn wij thuis ook zo ver dat mijn zoon (binnenkort 12) zo goed als alles weet over de aankomende puberteit. Ook over wat er bij meisjes verandert in de puberteit. Ook onze dochter (9) nemen wij zoveel mogelijk mee in de gesprekken, want zij heeft klasgenootjes en vriendinnetjes die al borsten beginnen te krijgen. 

 

Maar hoe ga je het gesprek aan met je kind? En wat is een goede leeftijd om te starten? Hoeveel moet je vertellen? In deze blog vind je 6 tips:

 

 • Seksuele opvoeding begint al bij de geboorte. Op een gegeven moment zullen jongetjes zodra het ze even lukt en de luier uit is, direct grijpen naar hun penis. Het beste is om je er niet druk om te maken en je te verplaatsen in je kind. Je kan er als kind namelijk niet om heen dat er wat hangt tussen je benen dus grijpen maar! Het komt zelden voor dat kindjes te hard trekken dus echt pijn doen ze zichzelf niet. 

 • Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Aangezien de seksuele opvoeding al op hele jonge leeftijd begint, is het ook goed om alle vragen van je kinderen te beantwoorden. Neem je kind ook mee als je gaat douchen of naar de wc gaat. Gaan ze vragen stellen? Zeker weten! Maar kinderen zijn ook tevreden als ze een antwoord krijgen en zullen hun ervaringen niet delen op social media, dus dat scheelt. Daarnaast ben je niet de enige ouder wiens kind lacht bij het zien van je borsten, schaamhaar, vagina of penis. Iedereen heeft ze dus het is een mooie start om uit te leggen dat dit bij het lijf hoort. 

 • Bekijk prentenboeken met je kinderen. Er zijn veel (prenten)boeken over het menselijk lichaam in de bibliotheek te leen en Rutgers heeft hele leuke en gratis down te loaden folders over de seksuele ontwikkeling. 

 • Seksuele opvoeding heeft niet alleen te maken met de geslachtsorganen maar ook met het aanleren van grenzen bij kinderen. Het is belangrijk dat kinderen weten waar de grenzen- en vooral hun eigen grenzen- liggen en niet alles mag of wenselijk is. Als ouders kunnen jullie je kinderen hier goed bij begeleiden. Blijf benadrukken, ook als ze ouder zijn, dat ze altijd bij een vertrouwde persoon terecht kunnen als er wat gebeurt is wat ze niet fijn vonden. 

 • Het komt voor dat jonge kinderen, soms wel 2 of 3 jaar, het een prettig gevoel vinden om met hun kussen of knuffel te wrijven tegen hun geslachtsdeel of in de boodschappenwagen van een supermarkt erg zitten te zwaaien met hun beentjes. Wat moet je er als ouders mee? In ieder geval niet verbieden. Je kan je kind wel vertellen dat het prettig is om dit in de eigen slaapkamer te doen en niet waar anderen bij zijn. Dit hoort bij de seksuele ontwikkeling en normaliter houdt het vanzelf op als kinderen naar de basisschool gaan. 

 • Rond de leeftijd van 9/10 jaar is het fijn om te beginnen te praten over de komende puberteit. Het ene kind stapt er later in dan het ander kind maar meisjes van 9 kunnen al borsten beginnen te krijgen en als ze 10 zijn kunnen ze al ongesteld worden. Daarnaast is het zo dat kinderen in groep 7 vaak door de jeugdverpleegkundige van de GGD worden gezien waarbij ze ook vaak een pubergids meekrijgen en gesproken wordt over de puberteit. Het is dan altijd fijn als ze niets nieuws te horen krijgen van een vreemde GGD-er en het gesprek al heeft plaatsgevonden met de ouders. Vind je het moeilijk om over dit soort zaken te praten? Dat is begrijpelijk. Rugters heeft een aantal folders over de puberteit en in de bibliotheek zijn ook goede boeken te vinden. Geef aan je kind aan dat hij of zij mag aangeven of hij het fijn vindt om met je erover te praten en geef ook aan dat je het boek in zijn/haar kamer zal laten zodat ze er zelf in kunnen bladeren als ze willen. Probeer er niet geheimzinnig over te doen anders krijgen ze het gevoel er niet over te kunnen praten met jullie. 

 

Praten over de seksuele opvoeding kan ook leuk zijn. Dat het spannend is voor sommige ouders is begrijpelijk, vooral als je zelf of je partner niet zo opgevoed zijn. Maar ook dit is onderdeel van de opvoeding en als ouders hebben wij een hele belangrijke rol en zien onze kinderen ons als voorbeeld. 

 

Deze blog is geschreven door Vanessa Wenners – Lo-A-Njoe, orthopedagoog en moeder van 3 kinderen. Vanessa is o.a. opvoedblogger en blogt- vaak met humor- over haar ervaringen als moeder en over wat zij meemaakt in het leven. Via de Facebookpagina’s @ParenthingNL en @opvoedblogsikbenouder of de website ikbenouder.nl kun je haar blogs lezen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355