Borstvoeding: afhankelijk van de huisarts, domperidon en een ECG

Ik geef alweer ruim 7 maanden borstvoeding. Daar ben ik heel blij mee en ook heel trots op. Het ging bij ons namelijk zeker niet vanzelf. We hebben twee keer last gehad van spruw, ik heb wat pijnklachten gehad, mijn kolfopbrengst is altijd om te huilen en ik zat laatst op het randje van een borstontsteking. Maar dit vond ik allemaal niet zo'n ramp. Een groter probleem was dat Mees tussen de 3 en 4 maanden niet was aangekomen, maar was afgevallen door een tekort tongriempje en een tekort lipbandje en dat iedere 1,5 uur voeden of kolven met een professionele kolf, veel huid-op-huidcontact, borstvoedingsthee, boezemvriendjes, warmte etc. niet voldoende waren om mijn productie weer op te krikken. In deze blogpost lees je wat de oplossing bleek, waarom ik twee weken terug dacht dat ik zou moeten stoppen met de borstvoeding en waarom ik naar de huisarts en naar het ziekenhuis moest voor een ECG.

 

Domperidon

Om mijn productie weer op te krikken, had ik domperidon nodig. Domperidon is een medicijn tegen misselijkheid, maagklachten en reflux. Het heeft als 'bijwerking' dat het de afgifte van het hormoon prolactine verhoogt. Prolactine zorgt voor meer melkaanmaak. Daardoor kan domperidon een uitkomst zijn voor moeders bij wie de 'normale' maatregelen om de melkproductie te verhogen niet voldoende werken.

Ik wil hier wel bij vertellen dat ik geen reclamepraatje wil maken voor domperidon. Domperidon is een laatste redmiddel. Als je problemen hebt met je productie, raad ik je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een lactatiekundige IBCLC en samen en plan te maken.

 

Afhankelijk

Helaas ben ik afhankelijk geworden van de domperidon. Telkens als ik probeer af te bouwen, keldert mijn productie. Ook al bouw ik echt heel langzaam af. Iedere maand probeer ik het nog een keertje (allemaal in overleg met lactatiekundige), maar tot op heden is het afbouwen niet gelukt. Ik heb me er dus wel een beetje bij neergelegd dat ik waarschijnlijk alleen borstvoeding kan blijven geven, zolang ik domperidon slik.

 

Huisarts

Domperidon was tot 2014 vrij verkrijgbaar, maar inmiddels is het alleen nog maar verkrijgbaar op recept. Lactatiekundige mogen geen medicijnen voorschrijven dus je bent voor domperidon afhankelijk van je huisarts.

De eerste keer schreef mijn huisarts domperidon voor voor een periode van 2 weken. Toen het afbouwen na deze 2 weken niet lukte, schreef mijn huisarts domperidon voor voor nog eens 2 maanden.

Ook het eind van die 2 maanden kwam in zicht dus belde ik de huisarts weer met de vraag of hij nog meer voor wilde schrijven. Dit wilde hij echter niet zomaar. Ik moest op gesprek komen.

 

Lees ook: Boze borstvoedende moeder spoot andere moeder nat.

 

Gesprek

Ik was doodzenuwachtig voor dat gesprek. Ik was heel erg bang dat de huisarts niks meer voor wilde schrijven en ik zou moeten stoppen met de borstvoeding. En dat wil ik nog niet. De assistente zei aan de telefoon nog: "Oooo, maar de belangrijkste periode heb je al achter de rug." Hoewel dit ongetwijfeld lief bedoeld was, kreeg ik hierdoor nóg minder hoop op meer domperidon.

 

Uiteindelijk viel het gesprek gelukkig reuze mee. De huisarts vertelde eerlijk dat ze nog nooit zo lang domperidon aan iemand heeft voorgeschreven en dat er gewoon nog maar heel weinig bekend is over langdurig gebruik bij borstvoedende vrouwen. We lazen samen wat wetenschappelijke artikelen over domperidon voor borstvoeding (ik had er ook 1 meegenomen), ze vroeg wat ik allemaal al geprobeerd buiten de domperidon om, wat de kijk van de lactatiekundige hierop is, hoe lang ik borstvoeding wil geven (dat weet ik nog niet) etc.


Conclusie: Uit voorzorg 'moest' ik een ECG (hartfilmpje) laten maken. Dit is protocol bij langdurig gebruik, omdat er bij chemotherapiepatiënten met maagklachten cardiale bijwerkingen zijn gemeld van hoge doseringen domperidon. (Bij gezonde, borstvoedende vrouwen is het risico op bijwerkingen verwaarloosbaar. Ik heb zelf ook geen last van bijwerkingen.) Zou de ECG goed zijn, zou de huisarts in ieder geval voor nog 2 maanden domperidon voorschrijven. Tegen die tijd, zou Mees 9,5 maand zijn.

 

Na die 2 maanden

De huisarts kon mij niet vertellen tot wanneer ze domperidon voor zal schrijven. De afspraak is nu dat ik telkens als mijn voorraad bijna op is op gesprek ga. Ik had natuurlijk liever gehoord dat ze de domperidon voor zal schrijven zolang als ik wil, maar met deze uitkomst ben ik ook wel tevreden.

 

ECG

Die ECG heb ik inmiddels ook gehad. En die was helemaal goed. Fijn!

 

Heb jij wel eens te maken gehad met een verminderde productie? Hoe heb jij dit opgelost?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355