Brandwondencentra waarschuwen ouders van jonge kinderen

12 Jul 2017

Tijdens de zomermaanden zien de brandwondencentra meer patiënten verschijnen. Helaas zijn vooral kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar oververtegenwoordigd. Belangrijke oorzaken hiervan zijn dat de omstandigheden anders zijn dan zoals de kinderen gewend zijn en dat de normale routine ontbreekt.

 

Brandwondencentra roepen ouders van jonge kindjes op om extra alert te zijn. Jonge kinderen vormen namelijk een grote risicogroep voor een brandwonden ongeval. Meer dan een kwart van de brandwondenpatiënten in de Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. Dat is best wel heftig hè? Het gaat hier om kindjes met zeer ernstige brandwonden die gespecialiseerde zorg nodig hebben. In ruim 80% van de gevallen is de oorzaak van de brandwonden een hete vloeistof zoals water, thee of koffie.

 

Groter risico in de zomer
Juist in de zomer is er een toename van het aantal brandwonden ongevallen bij jonge kindjes. Waarom er in de zomer meer ongevallen zijn? Dat komt doordat de situatie op vakantie anders is dan thuis. De campingtafel met het kopje thee is misschien net wat lager, zodat je kindje er nét wel bij kan. Je kind stoot misschien het krukje met een warme kop thee om, omdat dat krukje thuis altijd zo stevig staat. Misschien ben je thuis gewend dat je kindje niet in keuken mag komen, maar in een tent is dat toch weer een ander verhaal. Een greep naar die steelpan is in een oogwenk gedaan.

 

Gevolgen
De gevolgen van brandwonden bij kinderen zijn extra heftig. Ze hebben namelijk een dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is in verhouding groter dan bij een volwassene. Kinderen moeten na zo’n ongeval vaak nog jarenlang operaties ondergaan. Daarnaast moeten we ook de psychische impact niet onderschatten. Voor zowel de kinderen als de ouders is deze erg groot.

 

Tips voor een veilige zomer
De brandwondencentra geven een aantal tips om ongevallen te voorkomen:

 

 • Bedenk thuis al welke maatregelen brandwonden kunnen voorkomen

 • Gearriveerd op je vakantiebestemming? Loop dat eerst een rondje om de risico’s te bekijken (waterkoker, theepot etc.)

 • Laat tijdens het koken geen kinderen in de buurt van het kooktoestel

 • Laat jonge kinderen op minimaal 2 meter afstand van een barbecue of open vuur

 • Plaats aanstekers en lucifers buiten bereik van kinderen

 • Laat kinderen nooit alleen bij brandende kaarsen

 

Als het toch mis gaat
Is het toch mis gegaan? Probeer als ouder dan om zo kalm mogelijk te blijven. Stel je kindje gerust en koel de wond zo snel mogelijk minimaal 10 minuten onder lauw zacht stromend leidingwater. Geen leidingwater in de buurt? Gebruik dan water uit een sloot of rivier. Verwijder nooit kleding die aan een wond vastzit. Verwijder luiers wél altijd! Luiers houden de gloeiend hete vloeistof namelijk vast. Neem indien nodig contact op met een huisarts of bel het noodnummer. 

 

Ben je in het buitenland en twijfel je over de behandeling? De brandwonden informatielijn van de Nederlandse Brandwonden Stichting beantwoordt al je vragen. Zij zijn bereikbaar onder kantooruren op 0900-0440044 of via info@brandwondenstichting.nl

 

Wat doe jij om ongevallen te voorkomen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355