Breastfeeding agitation: irritatie tijdens het voeden

13 Jan 2019

Sinds in borstvoeding geef, leer ik steeds meer over dit onderwerp. Eerlijk gezegd wist ik toen Mees geboren werd niet eens hoe ik hem tijdens het voeden nou het beste vast kon houden. Ik leer vooral heel veel via Facebookgroepen waar moeders hun ervaringen delen. Daar kwam ik ook voor het eerst de term 'Breastfeeding agitation' of 'nursing agitation' tegen. Je hoort hier eigenlijk nooit wat over terwijl informatie hierover veel moeders kan helpen. Daarom besloot ik er een artikel aan te wijden.

 

Wat is het?

Als je last hebt van breastfeeding agitation voel je enorme irritatie en afkeer tijdens het geven van borstvoeding. Je verdraagt je kind gewoon bijna niet aan de borst. Je hebt geen pijn of iets dergelijks, maar puur het contact aan je borst wekt dit nare gevoel op. Het nare gevoel stopt pas, zodra je kind de borst loslaat.

 

In welke situaties?

Breastfeeding agitation zie je meestal terug bij moeders die een ouder kind voeden en/of tandemvoeden (meerdere kindjes tegelijk). Ook komt het wel eens voor rondom de menstruatie, tijdens de zwangerschap en bij moeders die vitaminetekorten hebben.

 

Oorzaak

Zou de natuur hiermee de jongste baby willen beschermen? Dat klinkt aannemelijk, maar kunnen we zeker nog niet stellen. 

 

Wat doe je eraan?

Breastfeeding agitation kan natuurlijk een reden zijn om te stoppen met de borstvoeding. Helemaal prima. Maar wat kun je doen als je wel borstvoeding wilt blijven geven?

 

 • Afleiding
  Het kan helpen om afleiding te zoeken. Kijk een leuke serie of vlog (die van mij bijvoorbeeld, haha), bel met een vriendin, lees een boek of luister naar je favoriete muziek.

 • Praat
  Praat erover. Je bent echt niet de enige met dit probleem. Deel je irritaties met je man/vrouw of vrienden of zoek vrouwen met hetzelfde probleem.

 • Zorg goed voor jezelf
  Breastfeeding agitation kan voor een enorm schuldgevoel zorgen. Je houdt toch wel van je kind? Waarom voel je dan zo'n afkeer? Maar het is normaal, echt! Je bent een fantastische moeder! Neem af en toe wat extra tijd voor jezelf en praat jezelf vooral geen schuldgevoel aan.

 

Ik hoop dat als je hier last van hebt, het een geruststelling of erkenning is om te lezen dat dit verschijnsel normaal is en dat je niet de enige bent. 

 

Voor de borstvoedende moeders: wat voor gevoel geeft borstvoeding geven jou?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355