Buiten slapen: voordelen en kanttekeningen

In Scandinavië is het heel normaal, maar in Nederland vinden veel mensen het nog een beetje gek: je kind buiten laten slapen. Je hebt er zelfs speciale bedjes voor: Lutje Potjes. Ze lijken een beetje op konijnenhokken en zorgen ervoor dat je kindje veilig buiten kan slapen. Maar waarom zou je je kind buiten leggen?

 

Luchtkwaliteit

Over het algemeen is de luchtkwaliteit buiten beter dan binnen. Vooral bij kinderdagverblijven. Bij de meeste kinderdagverblijven is de luchtkwaliteit onder de maat. Het is zowel 's zomers als 's winters te warm en er wordt slecht geventileerd.

 

Beter slapen

Ook slapen kinderen beter en langer in de buitenlucht. Het is niet bekend waar dit precies door komt. Komt het door de frisse lucht? Of toch door geluiden zoals het fluiten van vogeltjes en en suizen van de wind?

 

Gezonder

Regelmatig hoor ik: "Worden ze dan niet ziek?" Maar buiten loop je helemaal niet zoveel kans op een infectie. Op een kinderdagverblijf geldt zelfs dat je buiten minder kans zou lopen op een infectie dan binnen. Binnen steken de kinderen elkaar makkelijk aan aangezien ze met velen in een kleine ruimte zitten. 

 

Kou?

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de kleding van je kindje aanpast aan het weer. Let wel op dat je je kind ook niet té warm inpakt. In het nekje van je kindje kan je goed voelen of hij het warm of koud heeft. 

 

Wanneer niet?

In Nederland wordt het afgeraden om je kind buiten te laten slapen als het kouder dan -10 graden Celsius is, als je kind ziek is, bij mist, storm, onweer en bij extreme hitte.

 

Kanttekeningen

Er zijn ook zeker kanttekeningen te plaatsen bij het buiten laten slapen van je kind. Ter preventie van wiegendood wordt aangeraden om je kind de eerste 6 maanden in de aanwezigheid van de ouders te laten slapen. De meeste kinderen die buiten slapen, liggen daar alleen. Dit kan ook nadelig zijn voor het gevoel van veiligheid (en daarmee voor de hechting) en je kunt hierdoor voedingssignalen missen.

Er wordt trouwens beweerd dat kinderen meer vitamine D aan zouden maken in een buiten bedje, dit is meestal niet het geval. Baby's horen uit de zon te liggen, maar als je onder een afdakje ligt zoals in een Lutje Potje maakt je lichaam weinig tot geen vitamine D aan. 

Tenslotte is het de vraag of buiten slapen ook zo gezond is als je bijvoorbeeld naast een snelweg woont.

 

Ik ben zelf een voorstander van buiten slapen, maar vind het nóg belangrijker dat baby's vlakbij hun ouders slapen. Thuis zou ik Mees dus lekker in de draagdoek laten slapen of in de box, maar op een kinderdagverblijf zou ik het prima vinden als Mees in een Lutje Potje zou liggen. Het alternatief is dan namelijk een muffe slaapkamer waar ook heel veel andere (snotterende) kindjes liggen te slapen.

Voor dreumesen en peuters vervallen de meeste nadelen en ben ik nog meer voorstander!

 

Wat vind jij van buiten slapen? Laat jij je kindje wel eens buiten slapen? Zou jij je kind op een kinderdagverblijf in een Lutje Potje laten slapen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355