Button voor zwangeren in OV?

18 May 2018

Ik sta zelf eigenlijk altijd op als ik met het openbaar vervoer reis en ik iemand in zie stappen die niet goed ter been is. Bijvoorbeeld omdat diegene op leeftijd is of een handicap heeft. Niet iedereen doet dat en dat gebeurt al helemaal weinig voor zwangere vrouwen. Daarom komt de GVB, de openbaar vervoerder in Amsterdam, met een babybutton.

 

Het probleem

In veel bussen, trams en treinen heb je zogenaamde voorrangsplekken voor mensen die moeite hebben met lopen of staan. Bijvoorbeeld mensen met een beperking, ouderen en zwangere vrouwen. Deze plekken bevinden zich zo dicht mogelijk bij de ingang, zodat zij niet ver hoeven te lopen. Maar er zijn maar weinig van deze plekken en in de spits zijn dat er vaak niet genoeg of zijn ze bezet door mensen die geen enkel probleem hebben met lopen of staan. Natuurlijk kun je dan vragen of iemand voor je opstaat, maar veel zwangeren vinden dat lastig. Noor Sintenie: "Ik voel me opgelaten en ben bang voor de reacties. Als mensen voor je op willen staan, doen ze dat uit zichzelf wel."

Daarnaast is het niet altijd voor iedereen duidelijk dat je zwanger bent. Sintenie had vooral in de eerste weken van haar zwangerschap last van haar rug en bekken, waardoor staan in een wiebelige tram erg vervelend was. Eén keer werd ze zo hard de tram in geduwd dat ze uit paniek schreeuwde dat ze zwanger was. "Het is logisch dat mensen in de drukte niet kijken, maar het was voor mij heel angstig."

Babybuttons in Londen en New York

In Londen is er sinds 2005 een babybutton. Deze kun je opspelden om andere reizigers te laten weten dat je zwanger bent en indirect te vragen of ze voor je op willen staan. In New York is er naast een button met de tekst 'baby on board' ook een button met de tekst 'please offer me a seat'.

 

Babybuttons in Nederland

Sintenie nam via Facebook contact op met de GVB, de openbaar vervoerder in Amsterdam. Zij vroeg aan hen of zij ook zo'n babybutton konden introduceren. Het vervoersbedrijf gaf hier gehoor aan en vanaf deze week zijn de babybuttons met de tekst 'baby on board' gratis aan te vragen via de website. Je hoeft hiervoor niet te bewijzen dat je zwanger bent. De GBV gaat ervan uit dat er geen misbruik van zal worden gemaakt. 

 

Zou het helpen?

Het is maar de vraag of een button van zo'n 4 centimeter genoeg opvalt in bussen en trams waarin iedereen verdiept is in zijn telefoon. De button zorgt er wel voor dat mensen niet meer twijfelen of je nou zwanger bent of gewoon een buikje hebt. Die ongemakkelijkheid wordt hiermee in ieder geval voorkomen. 

 

Geen garantie op een zitplek

De babybutton geeft je geen recht op een zitplek. "Het is echt om de drempel te verlagen om te vragen om een zitplaats of om die aan te bieden."

De babybutton bestellen kan via gvb.nl/babyonboard 

 

Wat vind jij van zo'n babybutton? Vind jij het goed of onzin? En denk jij dat het werkt?

 

Bron: https://www.parool.nl/amsterdam/gvb-komt-met-babybutton-voor-zwangere-reizigers~a4598125/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355