Co-ouderschap niet goed voor baby's?

16 Mar 2018

Als ouders scheiden, moet er natuurlijk na worden gedacht over een omgangsregeling. Tegenwoordig is dat vaak co-ouderschap: een vorm waarbij kinderen even vaak bij de vader als bij de moeder zijn. Bij basisschoolkinderen is dit vaak een hele fijne vorm, maar voor baby's zou dit niet goed zijn!

 

Co-ouderschap

Co-ouderschap betekent dat ouders die niet meer bij elkaar zijn, wel samen voor de kinderen zorgen. In de praktijk is co-ouderschap een ouderschapsregeling waarbij ouders de kosten en zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen. Dit houdt in dat de kinderen ongeveer even vaak bij de moeder als bij de vader zijn. Zo zijn kinderen bijvoorbeeld de ene week bij hun vader en de andere week bij hun moeder óf verblijven ze de de helft van de week bij hun vader en de andere helft van de week bij hun moeder. Voordelen hiervan zijn dat kinderen niet hoeven te kiezen tussen de ouders en er dus geen loyaliteitsconflict is én dat de zorgtaken gelijk verdeeld worden tussen de ouders.

 

Niet goed voor baby's?

Louis Tavecchio, hoogleraar Pedagogiek, en Geert Jan Stams, hoogleraar Forensische Orthopedagogiek, maakten tijdens het Congres Waarheidsvinding in het Erasmuspaviljoen Rotterdam eind 2017 duidelijk dat co-ouderschap voor baby's niet goed is. Langdurig niet in contact zijn met een ouder verstoort de hechting tussen ouder en kind. Voor baby's is het beter om een paar keer per week een paar uur naar de uitwonende ouder (meestal de vader) te gaan. Optimaal is dat de vader een paar keer per week een paar uur bij de baby is in het huis van de moeder. Overnachten in een ander huis zonder de moeder wordt afgeraden. 

Voor oudere kinderen is overnachten bij de uitwonende ouder juist wél aan te raden. Op die manier krijgt hij veel meer gelegenheid een band met het kind te ontwikkelen door het in bed leggen, samen eten, voorlezen, het kind troosten als het wakker wordt etc.

 

Hechting

Hechting is het proces van interactie tussen een kind en 1 of meer opvoeders dat leidt tot een duurzame affectieve relatie. De belangrijkste periode van de hechting is het eerste levensjaar. Een goede, veilige hechting is bepalend voor een goede ontwikkeling van een kind. Om een kind veilig te laten hechten, zijn er 3 voorwaarden:

 

  1. Sensitief reageren op een kind (bijvoorbeeld lachen als je kind naar jou lacht of kijken als je kind wijst).

  2. Continuïteit in de aanwezigheid van de gehechtheidspersonen. 

  3. De mate waarin een ouder zich kan verplaatsen in een kind. 

 

Bij co-ouderschap bij een baby wordt dus niet genoeg voldaan aan de tweede voorwaarde. 

 

Vind jij dat er meer oog moet zijn voor de leeftijd en ontwikkeling van een kind bij een scheiding?

 

Bronnen: http://www.daimh.nl/nieuws/goede-omgangsregeling-ligt-voor-babys-anders-dan-voor-peuters-en-kleuters/

https://www.nji.nl/Hechting-en-hechtingsproblemen-Probleemschets-Definitie

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355