Corona column: het leven met een newborn, dreumes, peuter en puber

Het is 01:13. Tegen mij aan ligt mijn bijna 2 jarige zoontje. Hij is wakker geworden. Iets wat we van hem niet gewend zijn. Hij is warm, snotterig en heeft een vervelend hoest. Mijn gedachten gaan alle kanten op. Hij zou toch geen corona hebben?! 

 

Ons gezin

Naast hem hebben we nog 3 kids. Een dochter van 13 die al haar hele leven longproblemen en een zwakker immuunsysteem heeft, een zoontje van bijna 3 die KNO patiënt is en bronchitis klachten heeft, een zoontje van bijna 2 die ook KNO patiënt is en onze inimini van 2 maanden oud die al vanaf zijn geboorte al verkouden is en waarbij de klachten nu weer toenemen. Ik zelf en mijn 2 jongens hebben een glutenallergie en op 1 na ook nog een koemelkeiwit allergie. Hoe gaat de komende tijd eruit zien vraag ik mij af. Behoren wij tot de 40% die geen corona krijgt of bij de andere groep? En in welke mate krijgen we het dan? 

 

Wat is wijsheid? Wat moet ik doen?

Door al het gehamster, maar nog meer doordat gewoon langzaam alles plat komt te liggen wereldwijd worden specifieke dingen slecht te verkrijgen. Kan ik mijn kinderen nog wel geven wat ze nodig hebben? Ik ben heel nuchter en oplossingsgericht. Maar goed, dit zijn dingen waar niemand controle over heeft, ook de overheden niet. Wat nu? Wat is wijsheid? Moet ik gaan inslaan? Moet ik binnen blijven? Moet ik… Ho stop! Het enige wat ik moet is ademen. 

 

Er wordt veel van onze kinderen verwacht

In situaties als deze wordt veel van ons verwacht maar wellicht nog meer van onze kinderen. Zij snappen er niets van. Waarom mag ik mijn verjaardag niet vieren mama? Komen opa en oma nog wel? Mag ik nog wel trakteren als school open is? Mag mijn vriendje komen spelen mama? Nee sorry schat, dat is even niet slim. Maar waarom niet? Hoe leg je kinderen dit uit? Ik denk dat wij als ouders er juist nu meer dan ooit voor onze kinderen moeten zijn. En dat we, hoe beangstigend de situatie ook is, moeten proberen om onze eigen angsten opzij te zetten. Ik denk dat wij hen het beste helpen door hen te begeleiden in hun dagritme en samen dingen te ondernemen. Denk aan knutselen, koekjes bakken, buiten in de achtertuin op zoek naar wormen, samen avondeten maken, een spelletje doen of gewoon lekker gek dansen op muziek. En ja, er wordt veel van ons verwacht en de emmer engelengeduld moet groot en oneindig zijn maar laten we de lat ook niet té hoog leggen voor onszelf! 

 

Wat mij helpt

Wat mij helpt (niet alleen nu) is om als de jongens van bijna 2 en 3 op bed liggen ’s avonds even een kwartiertje iets in het huishouden te doen. Even opruimen en schoonmaken om zo ook mijn hoofd opgeruimd en fris te krijgen. 

En geef toe, overdag het huishouden doen is toch net zoiets als tanden poetsen met een koekje erbij. Daarna ga ik lekker met die jongste knuffelen en iets drinken met een welverdiend stukje chocolade! Laten we deze tijd gebruiken om dichter tot elkaar te komen. Om even weer te beseffen dat we het, hoe vervelend, eng en beangstigend dit allemaal is, normaal gesproken echt heel goed hebben. 

 

Back to basic

Stuur opa en oma een kaartje en gooi een tekening door de bus bij die oudere buurman/buurvrouw. Tijd met elkaar doorbrengen zolang we niet ziek zijn, kan juist een zegen zijn in deze drukke wereld. Back to basic als het ware. Onze kinderen worden zo snel groot! De komende tijd mogen we allemaal even een stapje terug doen en extra tijd met hen doorbrengen. En als we er even doorheen zitten, kunnen we altijd nog een muurtje gaan behangen. Met of zonder kind erachter. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355