Cowboy en indianen feestje racistisch?

28 Feb 2018

TivoliVredenburg organiseert ieder jaar weer My First Festival. Een festival voor jonge kinderen. Vorige jaar was het thema cowboys en indianen. Kinderen konden verkleed als cowboy of indiaan naar het festival komen waar ook een grote wigwam stond. Actiegroep De Grauwe Eeuw deed aangifte tegen TivoliVredenburg, omdat zij dit racistisch vinden.

 

Tivoli

De linkse actiegroep De Grauwe Eeuw deed aangifte tegen TivoliVredenburg vanwege discriminatie. Tivoli zou kinderen indoctrineren. De actiegroep is bekend van de doodsbedreiging aan het adres van sinterklaas. 

TivoliVredenburg liet ik een officiële reactie weten dat het niet verstandig is geweest om voor het thema cowboys en indianen te kiezen. Tivoli wil geen mensen uitsluiten en het thema zal niet meer worden gekozen. 'Op een moment dat dit festival (met als eenmalig thema het Wilde Westen) leidt tot een dergelijke commotie, dan schieten wij ons doel voorbij.'

 

Een stukje geschiedenis

De Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Amerika. De Europeanen hebben de Indianen veel ellende gebracht. Ze brachten ziektes over zoals de mazelen en pakten zowel het land als de grondstoffen van de Indianen af.
Indianen werden opgesloten in reservaten en veel kinderen werden bij hun ouders weggehaald en in internaten gestopt. 

Ondanks alles in de indianencultuur nog niet uitgeroeid en zijn er naar schatting nog een paar miljoen indianen.

Je zou kunnen zeggen dat het racistisch is om personen (op een erg stereotiepe manier) na te spelen die zo slecht behandeld zijn door de 'blanken'.

 

Laten we een beetje normaal blijven doen

Er zijn uiteraard ook een hoop mensen die kinderfeesten met Indianen als thema niet racistisch vinden. Vicepremier Hugo de Jonge: 'Laten we ook een beetje normaal blijven doen met elkaar', zei hij vrijdag na de ministerraad. 'Er zijn in de wereldgeschiedenis allerlei pijnlijke episodes geweest, maar die poets je niet weg door een kinderfeest te verbieden.'

Fractievoorzitter van de VVD Dimitri Gilissen vindt de commotie ook overdreven: 'Voorop gesteld, de politiek moet zich niet bemoeien met de programmering van TivoliVredenburg. Maar mijn kinderen spelen ook cowboy en indiaantje. Maar ik heb niet het idee dat ze discrimineren. Dat is een concept dat volwassenen eraan geven. Ik vind het schromelijk overdreven. Als politicus heb ik geen middel om TivoliVredenburg te zeggen dat ze niet moeten toegeven aan de druk van actievoerders. Ik hoop wel dat ze met een goede uitleg komen.'

 

Mijn ervaring

Ik had zelf nooit zo over deze kwestie nagedacht, totdat ik 3 maanden lang in Canada verbleef. Hier merkte ik wat voor lading dit onderwerp heeft. Er leven daar nog indianen en de 'nieuwe' inwoners schamen zich voor de geschiedenis. Het woord 'Indiaan' wordt daar niet genoemd, maar vervangen door 'Native American' of 'Indigenous people' en wigwams en hoofdtooien zijn al helemaal uit den boze.

 

Wat vinden de Nederlanders?

Uit een poll van de telegraaf onder 3873 personen blijkt dat 3% een indianenthema racistisch vindt en 97% niet. Uit een poll van het AD onder 12553 personen blijkt dat 2% dit racistisch vindt en 98% niet.

 

Wat vind jij van deze kwestie? Vind jij het naspelen van Indianen racistisch? Of is het overdreven en kinderen vooral cowboy en indiaantje laten spelen als zij dit willen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355