DIY: ikea commode hack 2018

12 Jul 2018

Ja, ook ik kocht de Hemnes kast van Ikea om als commode te gaan gebruiken. Ik vind de kast mooi, hij heeft de perfecte diepte en hoogte én het grootste voordeel: hij is lekker groot! Maar toch wilde ik er wel iets aan veranderen. Ik wilde de kast iets minder Ikea maken ofzo. Na wat rondzoeken op internet vond ik natuurlijk dé hack van 2017: leren handgrepen. Deze trend vind ik echt super tof, maar ik wilde toch iets originelers. En toen kwamen we met het volgende idee:

 

Vilt

Vilt! Ik vind vilt prachtig, het is lekker zacht en je kunt het in alle kleuren van de regenboog krijgen. Daarnaast is het veel goedkoper dan leer. Ik ging verder op onderzoek uit: is het stevig genoeg? Welke dikte heb ik nodig? Hoeveel vilt heb ik nodig? Waar koop ik het? Welke slotboutjes heb ik nodig? Etc. Ik kwam er uiteindelijk helemaal uit en deel mijn bevindingen graag met jullie.

 

Wat heb je nodig?

Ik gebruikte de volgende materialen:

 

 • Vilt
  Je kunt kiezen voor wolvilt of synthetisch vilt. Ik ben uiteindelijk voor synthetisch vilt gegaan, omdat dit wat steviger is en omdat het wat makkelijker verkrijgbaar is. Ga voor een lap vilt met een dikte van 3mm. Hoeveel je nodig hebt? Je moet er uiteindelijk 12 stroken van 14 cm lang en 3 cm breed uit kunnen knippen. En koop vooral een beetje extra voor als je iets verprutst. Zo duur is het niet. Ik bestelde een meter vilt van 90cm lang (natuurlijk veelte veel) op stoffen.net en dit kostte maar €7,95. Daar kwam nog wel €5,95 aan verzendkosten bij.

 • 12 Slotboutjes
  Ik kocht eerst slotboutjes van 5x30, maar die staken uit aan de binnenkant waardoor de opbergers er niet meer goed in pasten. Ik ruilde ze vervolgens om naar slotboutjes van 4x30. Dit past nét. Een bakje van 8 stuks kost €2,49 bij de Gamma. Daar kocht ik er 2 van. 

 • Schaar
  Ik had me voorgenomen om het vilt te snijden met een stanley mesje, maar dat werkte voor geen meter. Zorg voor een stofschaar of gewoon een huis-tuin-en-keuken schaar. 

 • Gaatjestang
  Ik geloof dat deze tangen officieel revolverponstangen heten. Maar goed, deze heb je nodig om gaatjes te maken voor de slotboutjes. Als je deze niet hebt, kun je altijd nog proberen om gaatjes te maken met een schaar/mesje/schroef.

 • Pen/potlood
  Het is natuurlijk het netste als je met een potlood aftekent waar je moet knippen. Maar dit vond ik zo lastig te zien, dat ik gewoon een balpen gepakt heb. En de kant met de penstreep doe je dan gewoon lekker aan de binnenkant.

 • Geodriehoek
  Een lineaal zal ook wel voldoen, maar een geodriehoek is echt heel handig. Dan weet je zeker dat je rechte lijnen tekent.

 

In totaal was ik dus maar €18,88 kwijt. Dat valt mee hè?

 

Aan de slag

Met dit eenvoudige stappenplan, heb je je kast zo gepimpt! Ik was er ongeveer 1,5 uur mee bezig.

 

 

 1. Tekenen
  Pak je pen of potlood erbij, en teken met behulp van je geodriehoek stroken van 14 bij 3 centimeter. Je kunt ze meteen alle 12 tekenen, maar ik tekende er steeds 2 tegelijk en ging dan knippen.

 2. Knippen
  Nu kun je de stroken knippen of snijden. Ik knipte er steeds 2 en tekende dan opnieuw. Als je dan scheef knipt, heb je namelijk niet meteen meerdere mislukte stroken.

 3. Gaatjes maken
  Nu maak je gaatjes in de uiteinden met de gaatjestang. Per strookje maak je dus 2 gaatjes. Ik tekende eerst rondjes op de plek waar de gaatjes moesten komen. Ik wilde ze graag 1,2 centimeter onder de bovenkant hebben en natuurlijk in het midden van de strook.

 4. Bevestigen
  Je doet nu het boutje door beide gaten, stopt dit in de gaten van de kast en draait het moertje goed vast.

 

Klaar!

 

 

Ik maakte zelf ook nog plankendragers. Die maak je precies op dezelfde manier. Ik knipte hiervoor 4 stroken van een meter lang en 4 centimeter breed. 

 

 

Wat vind jij van deze vilten greepjes en plankendragers? Heb jij meubels voor de babykamer veranderd/gepimpt?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355