De beste pleister voor je kind

26 Sep 2018

Kinderen zijn lekker actief. Super goed natuurlijk, maar dat zorgt er ook voor dat ze regelmatig een ongelukje hebben. En wat heb je dan nodig? Een goede pleister. Een goede pleister is een pleister die goed blijft plakken, pijnloos te verwijderen is en geen kleefresten achterlaat. Welke pleisters voldoen daaraan? En welke niet? De consumentenbond zocht het uit!

 

Het onderzoek

114 Personen hebben in totaal 5 merken classic wondpleisters en 5 merken elastische wondpleisters getest. Ze onderzochten of pleisters goed plakten, begonnen te rafelen, of de pleisters huisirritatie of jeuk veroorzaakten, of het verwijderen eenvoudig ging en of er kleefresten achterbleven. Merken die getest werden zijn o.a.: Idyl, Jumbo, Hema, Hansaplast en Kruidvat.

 

Verschillende soorten pleisters

Je hebt dus classic pleisters en elastische pleisters. Classic pleisters herken je aan de gaatjes op het wondkussentje en zijn daardoor ademend. Elastische pleisters bewegen mee op de huid. Beide soorten hebben dus hun voor- en nadelen. Grappig is trouwens wel dat zowel op doosjes van elastische pleisters als op doosjes van classic pleisters eigenschappen als 'ademend' en 'flexibel' vermeld staan. 

 

Dan heb je ook nog per stuk verpakte pleisters en pleisters op een rol of vel. Per stuk verpakte pleisters zijn het meest steriel, maar pleisters op een rol volstaan ook.

 

Wanneer gebruik je een pleister?

In principe genezen wonden vanzelf en heb je geen pleisters nodig. Maar zodra wonden bloeden, de kans op infectie groot is (bijvoorbeeld bij je vingers) of als wonden aan je kleren vast kunnen plakken, zijn pleisters wel erg handig!

 

Tips

  • Spoel een wond eerst schoon met water.

  • Laat schaafwonden zoveel mogelijk aan de lucht genezen. 

  • Bewaar pleisters in een doosje op een droge, schone plek.

 

Het resultaat

De winnaar binnen de classic pleisters zijn de pleisters van de Jumbo (huismerk). Deze kosten €0,89. Bij de elastische pleisters winnen de pleisters van Idyl (o.a. te koop bij D.I.O. drogist). Deze kosten €1,09.

Opvallend is dat de elastische pleisters van Hema in 15% van de gevallen huidirritatie en/of jeuk veroorzaken. 

Daarnaast is bij veel pleisters het plakgehalte slecht. Veel pleisters begonnen snel te rafelen, te krullen of lieten voortijdig los. Van de Kruidvat elastische pleisters bleef 43% niet 24 uur zitten. De pleisters van Idyl, de winnaar, blijven in 91% van de gevallen 24 uur goed zitten.

 

Reactie van de HEMA

Hema betreurt het dat bij het testen een deel van de panelleden irritatie of jeuk van de pleisters kreeg. Toen zij zelf de toegepaste lijm controleerden (met een huiddeskundige), zijn er geen afwijkingen gevonden. Zij zien dus ook geen reden om de pleisters aan te passen. 

 

Gebruik jij vaak pleisters? Welke gebruik jij dan? En waarom die?

 

Bron: https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/test-pleisters?cid=ext_fbbaby_content_babykind_testpleisters_201825_0

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355