De eerste stapjes

28 Aug 2017

Voor veel ouders is dit de grootste mijlpaal in de eerste jaren van hun kind: de eerste stapjes. Maar hoe gaat dit leren lopen er nou aantoe? Wanneer zetten de meeste kindjes hun eerste stapjes? Hoe leert een kindje lopen? Welke rol heb je hierin als ouder? En zijn loophulpmiddelen nou goed of gevaarlijk? Daarover gaat dit artikel!

 

Leeftijd van de eerste stapjes

De meeste kinderen leren lopen aan de hand tussen de 8 en 15 maanden. De eerste losse stapjes zetten kinderen gemiddeld tussen de 14 en 15 maanden. Iets later zullen kinderen ook echt zelfstandig kleine wandelingetjes gaan maken. 
Let wel: dit zijn gemiddelden! Het is helemaal niet gek als je kind pas gaat lopen rond de 18 maanden (of nog later) of als je kind voor zijn eerste verjaardag al lopend de wereld wil gaan verkennen. Dat is allemaal prima!

 

Hoe leert een kind lopen?

We noemen het leren, maar eigenlijk verloopt deze ontwikkeling normaal gesproken behoorlijk vanzelf. Net zoals brabbelen. Ineens beginnen kinderen hiermee. Nu lijkt lopen wel wat ingewikkelder dan brabbelen, maar toch is het een soort automatische vaardigheid. Je hoeft je kind dus niet te leren lopen, maar dat wil niet zeggen dat het niet onwijs leuk voor je kind is als je samen oefent en als je enthousiast reageert op zijn vooruitgang. 
De eerste stapjes worden meestal per ongeluk gezet. Je kindje trekt zich op, wil iets pakken op ooghoogte en zet in uiterste concentratie wat wankele pasjes naar het voorwerp toe. Vanaf dat moment loop je waarschijnlijk de hele dag achter je dreumes/peuter aan!
Het is dan wel een automatische vaardigheid, maar van tevoren waren er waarschijnlijk al tekenen te zien dat het leren lopen niet lang meer zou duren: staan met steun, zichzelf staande houden, kruipen, zichzelf optrekken, lopen met ondersteuning en vervolgens de eerste losse stapjes!

 

Hoe ontwikkelt het lopen zich?

In het begin hebben kindjes tijdens het lopen een starre lichaamshouding. Ze waggelen wijdbeens met gebogen knieën en ellebogen. Ze lopen met korte stapjes en kunnen nog niet over drempels heen lopen (zonder te vallen). 
Wanneer kinderen wat langer kunnen lopen, verbetert hun evenwicht zich en leren ze ook zijwaarts en achteruit te lopen. Ook worden traplopen en trappen tegen een bal nu mogelijk.

Uiteindelijk leren dreumesen/peuters natuurlijk ook rennen, klimmen, fietsen, springen etc.

Wat kun je doen als ouder?

Zoals ik al aangaf, leert je kindje vanzelf lopen en gaat hij dit pas doen als hij er klaar voor is. Dat betekent niet dat je je kindje niet kunt stimuleren. Als je kindje eenmaal kan lopen aan 1 of 2 handjes, kun je proberen of hij ook al wat losse stapjes wil en kan zetten. Het zou kunnen dat je ervoor zorgt dat je kindje dan eerder gaat lopen dan hij uit zichzelf zou gaan doen. 
Wat is de truc? Als je kindje staat, laat je hem iets leuks zien op ooghoogte wat een paar stapjes van je kindje verwijdert is. Ook samen met je partner tegenover elkaar op de grond gaan zitten werkt vaak goed. Jij bent voor je kindje namelijk minimaal net zo leuk als zo'n tof speeltje! 
Nogmaals, dit oefenen is niet nodig, maar zorgt voor een hoop plezier!

 

Wat moet je vooral niet doen als ouder?
Schaf vooral geen bouncer/jumper/exerciser of loopstoeltje aan. Een bouncer plaatst je kindje in een rechtopstaande houding, terwijl je kindje hier nog helemaal niet aantoe is (ook al vindt je kindje het fantastisch). De heupjes zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen de schokken niet aan. Ook kunnen kindjes een spitsvoet ontwikkelen door het afzetten met de voetjes. 
Daarnaast wordt je kindje in een bouncer niet uitgedaagd om zijn eigen kracht, motoriek en lichaam te ontdekken. De bewegingen in een bouncer zijn beperkt en niet leerzaam. Daarom ontwikkelen kinderen die hier veel gebruik van maken zich zelfs trager en soms zelfs afwijkend! 


Ook loopstoeltjes worden afgeraden door deskundigen. Er gebeuren veel ongelukken mee en ze vertragen de ontwikkeling van je kindje. Soms verkorten deze stoeltjes de beenspiertjes zelfs! Veel ouders schaffen zo'n stoeltje aan, omdat hun kind gefrustreerd is, omdat hij nog niet vooruit kan komen. Deze frustratie is juist goed! Frustratie door iets niet te kunnen, maar wel te willen, geeft kracht en een reden om te leren kruipen/lopen. 

 

Duwkarretjes kunnen weinig kwaad. Bij zo'n karretje kan je kind namelijk zelf het tempo, de snelheid, de richting en de duur bepalen. Maar nogmaals, als je je kindje veel laat spelen en ontdekken, gaan ze gewoon lopen als ze er klaar voor zijn!

 

Op welke leeftijd zette jouw kindje zijn/haar eerste stapjes?

 

Bronnen: Fontane, D. (2002). Peuter- en kleuterjaren. Houten: Van Holkema & Warendorf. 

http://www.kindengezin.be/ontwikkeling/motoriek/van-liggen-tot-lopen/lopen/ 

https://avansplus.nl/blog/laat-maar-lopen/

 

*De link uit dit artikel is een affiliate link

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355