De ideale bedtijd

Terwijl ik dit artikel schrijf, ben ik op vakantie in Spanje. Wat me hier opvalt is dat de kinderen pas super laat naar bed gaan. Je kunt dan denken aan 11 uur ’s avonds ongeveer. Dit is natuurlijk goed te verklaren, omdat de mensen pas vanaf 8 uur gaan eten en het rond die tijd nog hartstikke warm is. Toch beginnen de scholen hier om dezelfde tijd als in Nederland, waardoor de kinderen minder slaap krijgen dan de kinderen in Nederland. Dit riep bij mij de vraag op hoeveel slaap een kind nou nodig heeft per dag en wat dan dus de ideale bedtijd is. Ik zocht het uit!

 

Het is heel belangrijk voor de groei en ontwikkeling dat een kind voldoende slaapt. Maar ja, voldoende, wat is dat? Ik geef hieronder richtlijnen per leeftijd. Het gaat hierbij wel om het aantal uren slaap en niet om het aantal uren dat je kind in bed ligt. Hier kan namelijk nog een groot verschil tussen zitten!

 

 

Bovenstaande uren zijn richtlijnen. Tuurlijk heb je kinderen die veel meer of veel minder slaap nodig hebben. Als ouder merk je dit meestal wel aan je eigen kind. Kinderen die moe zijn worden wat vervelender, rustiger of juist super druk, terwijl kinderen die niet moe zijn nog gewoon lekker door kunnen spelen en kletsen. Kijk dus goed naar jouw kind! Jij als ouder kunt de behoeften van je kind, ook op het gebied van slaap, het beste inschatten.

 

De ideale bedtijd is erg afhankelijk van hoe de dag eruit ziet. Moet jouw kind van 4 jaar om 8:30 op school zijn en daarom om 7:30 opstaan? Dan is de ideale bedtijd 19:30 of iets eerder als jouw kind niet meteen slaapt. Als jouw 3-jarige kind lekker uit kan slapen, is het prima als je kindje ook iets later naar bed toegaat.

 

Hoeveel slapen jullie kindjes per dag? En is dit naar tevredenheid?

 

Bron: www.slaapinfo.nl: het online slaapportal van Nederland net nieuws en informatie over slapen, dromen en slaapstoornissen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355