De ideale leeftijd voor je eerste kind

Er heerst altijd een discussie over de ideale leeftijd om je eerste kindje te krijgen. De één is van mening dat je beter op jonge leeftijd aan kinderen kunt beginnen, omdat je dan het meest fit bent en de ander is van mening dat je beter een tijdje kunt wachten, omdat je dan meestal een betere baan hebt met een beter inkomen en een groter huis. Interessante discussie, dus ik dook er verder in!

 

Je kunt niet kiezen

Ik wil graag beginnen met het feit dat je helaas niet kunt kiezen wanneer zwanger raakt. Je moet maar net geluk hebben en dat heeft niet elke vrouw. Sommige vrouwen zouden wel graag jong moeder willen worden, maar door (vruchtbaarheids)problemen lukt dit pas op latere leeftijd of helemaal niet. Ik vind het goed om daar altijd even bij stil te staan!

 

Biologisch gezien

Op jonge leeftijd ben je vruchtbaarder dan op oudere leeftijd. Een vrouw is het meest vruchtbaar tussen de 20 en 30 jaar. Daarna neemt de vruchtbaarheid flink af. Voor vrouwen van 38 jaar is de kans op een zwangerschap per cyclus nog maar 10%. Ook neemt de conditie van je eicellen af naarmate je ouder wordt. De kans op zwangerschaps- en geboortecomplicaties neemt toe. Voorbeelden hiervan zijn: miskraam, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, een verstandelijke beperking en het Syndroom van Down. 
De vruchtbaarheid van mannen begint flink af te nemen vanaf de leeftijd van 45 jaar. 

Biologisch gezien zou je dus het beste jong moeder kunnen worden. 

Sociologisch gezien
Sociologisch gezien, ligt de ideale leeftijd een stukje hoger. Jonge moeders breken vaker hun opleiding af, hebben over het algemeen lagere inkomens en hebben een hogere kans op een echtscheiding. Dit zijn risicofactoren voor de ontwikkeling van kinderen. Sociologisch gezien zou het dus goed zijn om niet voor je 30e aan je eerste kindje te beginnen. Daarna is de kans op een stabiele situatie namelijk een stuk groter. Let op: dit zijn gemiddelden! Tuurlijk kan het prima dat jij op je 21e al een stabiele situatie gecreëerd hebt!

 

Conclusie

Als we de biologische en sociologische aspecten combineren, komen deskundigen tot de conclusie dat je het beste aan kinderen kunt beginnen tussen je 25e en je 35e. Voor je 25e is de kans groot dat je nog geen stabiele situatie hebt en na je 35e ben je minder vruchtbaar en is de kans op afwijkingen groter.

Wat ik eigenlijk zelf als conclusie zou willen trekken is dat je aan kinderen moet beginnen als het voor jou goed voelt en als je je kindje kan geven wat hij nodig heeft: eten, een dak boven zijn hoofd en vooral heel veel liefde en aandacht! Dat is een stuk belangrijker dan je leeftijd!

 

Op welke leeftijd kreeg jij je eerste kindje?

 

Bronnen: https://www.uzleuven.be/nl/leuvens-universitair-fertiliteitscentrum/rol-van-leeftijd-bij-verminderde-vruchtbaarheid

http://www.nieuwsblad.be/cnt/gum1tvjcl

Grafiek: Clearblue

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355