De ideale slaaphouding voor zwangere vrouwen

24 Aug 2018

Ik slaap de laatste dagen echt heel slecht. Ik word 3 keer per nacht wakker om te plassen, word ook regelmatig wakker vanwege kramp in mijn kuiten en daarnaast lig ik gewoon niet lekker. Ik begin op zijn linkerzij, maar na een tijdje doet dan pijn in mijn heupen/bekken en draai ik me als een nijlpaard weer om. Kortom, de nachten zijn niet meer zo fijn, maar ik moet nog wel een aantal weken. Daarom ging ik op onderzoek uit: wat is de ideale slaaphouding voor zwangere vrouwen?

 

Op je rug

Op je rug slapen is niet ideaal als zwangere. Je baarmoeder is behoorlijk zwaar en drukt op de grote lichaamsader als je op je rug ligt. Een te grote druk op deze ader kan zorgen voor een slechte bloeddoorstroming wat weer kan zorgen voor vochtophoping, spataderen en aambeien. Daarnaast drukt je baarmoeder dan ook op je ruggenwervels wat kan zorgen voor rugpijn. Niet ideaal dus. Les 1: slaap niet op je rug.

 

Linkerzij

De beste houding schijnt op je linkerzij te zijn met je benen gebogen en een kussen tussen je benen. Zo is er zo min mogelijk druk op je blaas en bloedvaten en heb je een optimale bloeddoorstroming naar je placenta. Het kussen tussen je benen zorgt ervoor dat je bekken recht blijven. 

 

4 Houdingen

In principe zijn er 4 verschillende slaaphoudingen:

 

Foetushouding

Bij de foetushouding slaap je op je zij met je benen opgetrokken en je gezicht naar beneden gericht. Net zoals een foetus in de buik! Deze houding zou ideaal zijn voor mensen die kordaat, maar tegelijkertijd gevoelig en onzeker zijn.

 

Semi-Foetaal

Bij de semi-foetale houding slaapt je op je zij met je benen een klein beetje opgetrokken. Vaak verander je van de Foetushouding naar de Semi-Foetale houding als je buik in de weg gaat zitten. Deze houding biedt bescherming en warmte, maar staat je ook nog toe om te bewegen. Deze houding zou ideaal zijn voor evenwichtige en zelfverzekerde mensen.

 

Rugligging

Deze houding is misschien niet ideaal, maar voor veel mensen toch prettig. Deze houding wordt veel aangenomen door mensen met een sterk karakter met veel zelfvertrouwen die ook open en vrijgevig zijn.
Slaap je graag op je rug, maar krijg je last van klachten zoals duizeligheid? Dan schijnt het fijn te zijn om een kussen in je rug te leggen, zodat je half op je zij, half op je rug ligt.

 

Buikligging

Bij de buikligging slaap je op je buik met je armen op je kussen en je hoofd opzij gericht. Nu is slapen op je buik niet gevaarlijk voor je baby, maar ik zou niet weten hoe ik dat met mijn buik nog voor elkaar moet krijgen hoor! Deze houding zou veel worden aangenomen door mensen die houden van gezelschap en weinig zelfvertrouwen. 

Sliep je altijd op je buik en lukt dat niet meer? Dan schijnt het fijn te zijn om een kussen vóór je neer te leggen en hierop te leunen. 

 

Overige tips

Andere tips die ik las, waren een ander matras en een voedingskussen of zwangerschapskussen (lang slangvormig kussen dat je langs je heen kan draperen). Ik heb een prima matras dus ik ga toch nog eens wat meer kussens bij me in bed leggen en kijken of dat iets oplost...

 

Heb jij nog tips? Hoe slaap/sliep jij lekker?

 

Bron: https://mama.libelle.be/zwanger/de-ideale-slaaphouding-voor-een-zwangere-vrouw/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355