De invloed van de geboorte op gedrag

5 Apr 2020

In deze blogpost vertelt Selina Plaat over de invloed die de geboorte van je kind kan hebben op zijn/haar gedrag. 

 

‘How we begin, is who we become (In Utero)’

Wat een mooie uitspraak uit de film In Utero. Een film die veel duidelijkheid geeft over de impact van de zwangerschap. Net zoals de zwangerschap kan de geboorte een blijvende impact hebben op je leven. Vraag je je af op welke manier? Ik zal het hieronder kort toelichten met een voorbeeld.

 

Een jongen die nu 3 jaar oud is, heeft een natuurlijke geboorte gehad. Voor de moeder was het een positieve ervaring na een eerdere keizersnede. Voor de jongen niet. Hij werd geboren met de navelstreng om zijn nek, zijn zuurstofgehalte daalde en kwam er wat langzamer uit dan de bedoeling was. Uiteindelijk is hij met een knip en een kiwi ‘gehaald’.

Wat heeft zijn geboorte nu voor impact gehad op zijn leven en hoe is zijn gedrag te verklaren? Wat is nu de echte impact geweest?

 

Navelstreng om de nek
Dit heeft een heftig effect op de baby. De baby weet dat hij geboren gaat worden en natuurlijk volgt hij de weg om dit te gaan doen. Dit is als het ware een vast programma. Ineens stopt hij. Hij komt niet verder doordat hij vastzit aan de navelstreng. Steeds als hij voorruit wil, wordt hij juist achteruit getrokken. Hij kan letterlijk doodsangst of een erg benauwd gevoel ervaren, een gevoel van stikken. Vaak kunnen kinderen die dit hebben meegemaakt niet goed iets om de nek verdragen (sjaal, coltrui), omdat ze dan worden getriggerd in hun trauma. De jongen uit dit voorbeeld kreeg een driftbui als zijn moeder hem een sjaal om deed. Ook kunnen deze kinderen veel moeite hebben met een nieuwe stap nemen in het leven. Iets nieuws doen kan beangstigend zijn, omdat de eerste imprint, even zwart wit gezegd, is: als je vooruit gaat, krijg je het benauwd. 

 

Vacuüm of kiwi

Een geboorte met een vacuüm of kiwi kan erg pijnlijk zijn. Kinderen die dit hebben meegemaakt kunnen een gespannen schedel en letterlijk nog pijn hebben. Vaak hebben ze hulp nodig, maar vinden het lastig om deze hulp te accepteren. Ze kunnen hier heel heftig bij reageren. Deze kinderen willen het graag zelf bepalen/de touwtjes in handen hebben. Tijdens de geboorte was dit namelijk niet het gevoel. Toen konden ze het niet zelf doen, maar is het van ze overgenomen. Dat willen ze nu dus wél heel graag.

 

Wat kun jij doen als ouder?

Wat ik met dit verhaal graag breder bekend wil maken, is dat de geboorte ervaring voor de baby anders is dan voor de moeder. Als de moeder de bevalling als traumatisch ervaren heeft, is dit ook voor de baby zo. Als de moeder de bevalling positief heeft ervaren, hoeft dit voor de baby niet zo te zijn. Elk kind heeft een eigen verhaal over de zwangerschap en geboorte. Als je het gevoel hebt dat er iets aan de hand is met je kind, maar dat je je vinger er niet op kan leggen, kan het goed zijn om je eens te verdiepen in de eerste periode van zijn/haar leven. Met een sessie Geboorte In Kaart wordt alles al heel duidelijk. Tijdens zo’n sessie ga je samen met een coach de geboorte verhelderen en de behoeftes van je kind in kaart brengen. Als er onderwerpen zijn waarbij jij of je kindje nog wat heling kunnen gebruiken, kan ik je verwijzen naar EHBB. Dit is een methode om beval- en/of geboortetrauma te behandelen in enkele sessies via de Nucleus Methodiek. Ook reflex integratie is een waardevolle toepassing om trauma los te maken in het lichaam.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355