De invloed van je geboortemaand op je schoolloopbaan

12 Feb 2019

Wist je dat de maand waarin je wordt geboren invloed heeft op je schoolloopbaan? In dit artikel lees je welke geboortemaand het meest gunstig is en welke geboortemaand het minst gunstig is voor je succes op school. 

 

Schooljaar en peildatum

Het schooljaar begint in Nederland aan het eind van augustus of het begin van september. Het Nederlandse onderwijs heeft een peildatum voor toelating tot groep 3. Tenminste, scholen hoeven geen peildatum meer te gebruiken, maar in de praktijk hanteren de meeste scholen deze toch. Deze peildatum is 1 oktober. Kinderen die in september zijn geboren, zijn dus de jongste kinderen van de klas en kinderen die in oktober zijn geboren, zijn de oudste van de klas.

 

Het effect

Uit onderzoek van Karel Doornbos (1971) bleek al dat kinderen die relatief jong zijn, vaker blijven zitten en een grotere kans hebben om in het speciaal onderwijs terecht te komen. Uit onderzoek van Roxanne Korthals (2015) blijkt dat de kans om naar het vmbo te gaan voor kinderen die in oktober, november en december geboren zijn nog steeds kleiner is dan voor kinderen die in september geboren zijn.

 

Onderwijssysteem

In Nederland worden kinderen al relatief jong onderverdeeld in verschillende schoolniveaus. Door dit systeem, hebben relatief jonge kinderen een grotere kans om naar een lager onderwijsniveau te gaan. Deze leerlingen behoren trouwens dan wel weer tot de beste van de klas wat voor betere kansen op de arbeidsmarkt zorgt. 

Het effect van de geboortemaand op het inkomen is nog nooit onderzocht. Dat geldt ook voor de vraag hoe lang dit effect aanhoudt.

 

Profvoetballer

Je kunt natuurlijk ook op hele andere gebieden succesvol zijn. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in januari geboren zijn een grotere kans hebben om profvoetballer te worden dan kinderen die in december geboren zijn. De verklaring hiervoor is dat bij voetbal op basis van iemands leeftijd op 1 januari bepaald wordt of diegene bijvoorbeeld in het onder 9- of onder 10-team zit.

 

Conclusie: je hebt meer kans op succes als je een relatief oude leerling/speler bent. Er is niet bekend hoelang dit effect invloed heeft op je succes. Of je 30 jaar later inderdaad meer of minder succesvol bent dus.

 

Is jouw kind een relatief jonge of oude leerling? Merk jij hier iets van?

 

Bron: https://www.nu.nl/nucheckt/5690045/nucheckt-geboren-zijn-in-september-mogelijk-nadelig-voor-schoolloopbaan.html?fbclid=IwAR2iyue1eJlqwpU9CUh8P5fb0rKW-f_7-dZm1bArhxMgJyLce792modZBBo

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355