De kans op een zwangerschap

26 Jan 2018

Het zijn veelgestelde vragen: Hoe groot is de kans dat ik zwanger word? Hoe vergoot ik deze kans? En hoe snel worden de meeste vrouwen zwanger? Tuurlijk is dit voor iedereen verschillend en worden sommige vrouwen zwanger tijdens de eerste ronde en andere vrouwen nooit, maar er zijn zeker onderzoeken naar gedaan!

 

De kans op een zwangerschap

De kans dat je zwanger wordt, is van veel factoren afhankelijk. De belangrijkste factor is de leeftijd van de vrouw. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de 20 en 30 jaar oud. Daarna neemt de vruchtbaarheid flink af en neemt het aantal miskramen toe. Vooral voor vrouwen ouder dan 35 jaar wordt het lastiger. Dit komt door de afnemende kwaliteit van de eicellen. 
Gemiddeld is de kans per maand zo'n 15- 20%. Na 3 maanden is 30% van de stellen zwanger, na 6 maanden 70% en na 12 maanden 80%. In het tweede jaar komt hier nog zo'n 10% bij. Uiteindelijk wordt het geen 100%, omdat er ook mensen zijn die geen kinderen kunnen krijgen. 

 

 

Kans vergroten

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een zwangerschap te vergroten:

 

  • Vrij in de 3 dagen voor je ovulatie en op de dag van je ovulatie. Om er achter te komen wanneer dit precies is, kun je een ovulatietest gebruiken. Meestal is de ovulatie 14 dagen voor je verwachte menstruatie.

  • Vrij vaker! Niet meteen 3 keer per dag, maar om de 2 à 3 dagen zou optimaal zijn.

  • Leef zo gezond mogelijk. Drink dus geen of weinig alcohol, gebruik geen drugs, stop met roken, zorg voor een gezond BMI en blijf in beweging.

  • Blijf na de seks een kwartiertje liggen (eventueel met je heupen omhoog). Zo geef je het sperma de tijd om naar je eicellen te 'zwemmen'.


Hulp inschakelen

Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als je na een jaar nog steeds niet zwanger bent. Dit wil absoluut niet zeggen dat er iets aan de hand is, maar een arts kan dit wel uitsluiten. Ook bij gezonde stellen lukt het 1 op de 10 keer niet binnen een jaar. Als de huisarts denkt dat er een probleem kan zijn, zal hij jullie doorverwijzen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek.

 

Probeer je zwanger te worden? Begin dan ook alvast met het slikken van Foliumzuur of folaat (de natuurlijke vorm).

 

Hoe lang duurde het voordat jij zwanger werd?

 

Bron (afbeelding): https://www.uzleuven.be/sites/default/files/brochures/fertiliteitscentrum.pdf

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355