De meeste kinderen dragen te kleine schoenen!

Uit nieuw onderzoek blijkt dat 65%!!! van de kinderen rondloopt met te kleine schoenen! Au! Dit is behoorlijk vervelend, want als je te lang te kleine schoenen draagt, kan dat voetafwijkingen veroorzaken waar je de rest van je leven last van kan hebben. Ik vertel jullie meer over dit onderzoek, de gevaren van te kleine schoenen en hoe je de juiste schoenmaat voor je kind aanschaft!

 

Het onderzoek

Informatieplatform BlitzResults deel onderzoek bij ruim 2100 ouders. Zij vroegen de ouders wat volgens hen de schoenmaat van hun kind was en wat volgens hen de lengte van de voeten was. Daarna werd bij de kinderen de juiste schoenmaat opgemeten. Bij 65% van de kinderen bleek dat de schoenen te klein waren! Bij 47% van de kinderen waren de schoenen 1 maat te klein en bij 18% van de kinderen 2 maten te klein! 35% Van de kinderen droeg de juiste schoenmaat en 11% van de kinderen had nog ruimte om te groeien. 

 

Het gevaar

Kinderen geven vaak zelf niet aan dat hun schoenen te klein zijn. Toch zijn te kleine schoenen naast oncomfortabel ook gevaarlijk. Het kans zorgen voor voetafwijkingen waar je de rest van je leven last van kunt hebben. Een bekende is de hallux valgus. Een grote knobbel aan de binnenkant van de voet waardoor de grote teen scheef gaat staan. Wist je dat 30% van de kinderen een dergelijke onomkeerbare voetafwijking heeft?

 

Zo meet je NIET de juiste schoenmaat

 • De duimtest
  Bij de duimtest druk je met je duim op de teen van de schoen (als je kind de schoen aan heeft) om te kijken of er genoeg ruimte is. Dit is niet betrouwbaar, omdat kinderen in een reflex hun tenen omhoog trekken. Zo lijkt het of er genoeg ruimte is, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is.

 • De schoenzool tegen de voet houden
  Dit is onbetrouwbaar, omdat de lengte van de schoen aan de buitenkant absoluut niks zegt over de lengte van de schoen aan de binnenkant. Die is vaak veel korter dan je zou denken.

 • De hieltest
  Bij de hieltest steek je je duim tussen de hiel van je kind en de achterkant van de schoen. Dit is onbetrouwbaar, omdat kinderen hun voeten dan naar voren schuiven, waardoor jouw duim past, maar de tenen opgepropt zitten.

 • Je kind vragen hoe de schoenen zitten
  Kinderen kunnen niet goed inschatten of een schoen goed past. De zenuwen in een kindervoet zijn nog niet goed ontwikkeld, waardoor ze zit niet goed bewust zijn van knelling. (Als je kind zegt dat de schoen niet lekker zit, kan dat natuurlijk wel zeker zo zijn!)

 

Zo kies je WEL de juiste schoenmaat

 • Meet beiden voeten op en kies de maat van de langste voet. Voeten zijn namelijk bijna nooit even lang.

 • Vertrouw niet blindelings op de maat. Verschillende merken hanteren verschillende maten. Laat je kind dus altijd eerste de schoenen passen.

 • Meet de voeten van je kind elke 2 maanden op. Voeten kunnen erg hard groeien!

 • Zorg dat er 1 cm extra ruimte in de schoen zit voor de tenen. Voeten hebben wat ruimte nodig. Om te kunnen afrollen.

 • Kun je het zooltje uit de schoen halen? Perfect! Zo kun je goed zien of de schoen de goede maat heeft.

 • Lukt dat niet? Combineer dan verschillende meet methoden.


Dat meten doe je trouwen als volgt: óf je gebruikt een meetsysteem (te vinden in schoenenwinkels), óf je zet je kind met blote voeten op een stuk papier, tekent de voetomtrek, meet de afstand van de hiel tot het puntje van de grote teen en vergelijkt dan de lengte met een maattabel zoals deze.

 

Snel even die voetjes opmeten dus!

 

Lees ook: Kinderschoenen kopen.

 

Hoe vaak meet jij de voeten van je kind(eren) op? En hoe vaak moet jij nieuwe schoenen kopen?

 

Bron: https://www.blitzresults.com/files/blitzresults_study_smallchildrenshoes.pdf

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355