De (on)zin van een Aerosleep matras(topper)

Als ouder wil je het beste voor je kind, toch? En daar spelen fabrikanten van baby- en kinderspullen graag op in. Zo ook fabrikant Aerosleep. Zij geven aan dat Aerosleep een ware revolutie voor de veiligheid en gezondheid van slapende baby's betekent. En dat allemaal vanwege een oppervlaktelaag in een honingraatstructuur. Is een Aerosleep matras(topper) nou écht veiliger? En écht het geld waard? Ik zocht het uit!

 

Duur

De matrassen, matrastoppers en de hoeslakens van Aerosleep zijn niet goedkoop. Voor een matras met topper in ledikantformaat betaal je €159,95 (in wiegformaat €129,95). Een hoeslaken kost je nog eens €15,95 (in wiegformaat €10,95). Dat is behoorlijk wat geld he? Bij de Ikea heb je vanaf €19,95 een foammatras en vanaf €89,95 een pocketveringmatras. 

 

Wetenschappelijk onderzoek

Aerosleep geeft aan dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je kindje ongehinderd kan ademhalen, ook als hij met zijn gezichtje in het matrasje belandt (waarmee dus de kans op verstikking daalt). Dat wil je natuurlijk voor je kind. Welke onderzoeken dit dan precies aantonen, kun je nergens vinden. Het enige onderzoek waar je iets van inzage in kunt krijgen, is het onderzoek van Custom 8. Op de website van het Belgische bedrijf, vind je dat Aerosleep een klant is. Met andere woorden: Aerosleep heeft betaald voor dit onderzoek door Custom 8. Je kunt je afvragen in hoeverre dit de objectiviteit beïnvloedt. 

In dit onderzoek door Custom 8 is de ademweerstand gesimuleerd die een baby zou ervaren wanneer het met het neusje op de matrasbeschermer terechtkomt. Gesimuleerd, want een dergelijk onderzoek mag natuurlijk niet met echte baby's worden uitgevoerd... Wat mij als tweede opvalt, is dat de luchtdoorlaatbaarheid van een matrasje met aerosleep matrastopper is vergeleken met de luchtdoorlaatbaarheid van een standaardmatras (welk matras dan?!) zonder matrastopper. Niet met een andere matrastopper dus. 

Kortom, ik heb wel wat vraagtekens bij dit enige onderzoek waar wat inzage in te krijgen is.

 

VeiligheidNL

Op de website van de onafhankelijke stichting van VeiligheidNL is te vinden dat wetenschappelijk onderzoek nooit heeft aangetoond dat een baby normaal kan doorademen als het met het gezichtje tegen een dergelijke ventilerende laag aanligt. Dit bevestigt dus dat het onderzoek van Custom 8 niet voldoende, wetenschappelijk bewijs biedt.

 

Wiegendood

Je hoort ouders en winkelmedewerkers vaak beweren dat een Aerosleep matras met matrastopper de kans op wiegendood verkleint. Dit is een foutieve claim! Gelukkig claimt Aerosleep dit zelf ook niet.

 

Buikligging

Je hoort ook geregeld dat een Aerosleep matras met matrastopper het slapen op de buik veilig maakt. Deze claim is ook onterecht. Buikligging, de houding op zich, is een risicofactor voor wiegendood.

 

Nadeel Aerosleep matrastopper

Een pasgeboren baby heeft soms moeite om op temperatuur te blijven. Een Aerolsleep matrastopper bemoeilijkt dit en kan ervoor zorgen dat baby's het te koud krijgen. Veel kraamverzorgenden adviseren daardoor om de matrastopper in ieder geval in de eerste week niet te gebruiken.

Na de kraamtijd geldt dit nadeel niet meer.

 

Voordelen Aerosleep matrastopper

De matrastoppers hebben wel een aantal andere voordelen. Ten eerste is bij spugen de matrasbeschermer gemakkelijk wasbaar en blijft het matras schoon. Ten tweede zal bij spugen het braaksel in de toplaag zakken waardoor een baby niet met het hoofdje in de viezigheid ligt. Ten derde is er betere ventilatie mogelijk wat fijn is bij heet weer of snel zwetende kindjes. 

 

Conclusie

Het Aerosleep matras en de Aerosleep matrastopper zijn veilige producten. Ze hebben alleen niet (in ieder geval niet aangetoond) als voordeel dat een baby normaal kan doorademen als het met het gezichtje tegen het matras aanligt. En dat is wel de reden waarvoor de meeste ouders deze producten in huis halen. Als je als ouder officiële adviezen, zoals het advies om je baby op zijn rug te laten slapen, niet opvolgt, vanwege het 'veilige gevoel' dat deze producten je geven, vergroten deze producten, indirect, de kans op wiegendood.

 

Wat vind jij van de Aerosleep matrassen en matrastoppers? Wat voor matras(topper) heb jij voor je kind(eren) aangeschaft?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355