De ouderbijdrage op school is vrijwillig!

31 Mar 2019

De meeste scholen vragen een ouderbijdrage. Deze bijdrage is vrijwillig, maar toch voelt de bijdrage voor de meeste ouders als een verplichting. Scholen stellen zelfs sancties zoals niet mee mogen op schoolreisje als ouders de bijdrage niet betalen.

 

Ouderbijdrage

Scholen mogen een ouderbijdrage vragen. Dit bedrag kunnen ze besteden aan lesmaterialen, excursies, schoolreisjes, speeltoestellen etc. De gemiddelde ouderbijdrage voor basisscholen in Nederland is €42,-. Er zijn echter ook flinke uitschieters naar boven. Dit zijn vaak scholen met een bijzondere onderwijsfilosofie. 

 

Ouders voelen dit als verplichting

Onderwijsministser Arie Slob geeft aan dat uit onderzoek naar de schoolkosten die ouders op hun bord krijgen blijkt dat de meeste ouders de ouderbijdrage als een verplichting zien. Uit een poll van Linda nieuws blijkt zelfs dat 85% van de ouders zich verplicht voelt om deze bijdrage te betalen. 

 

Plicht van scholen

Scholen zijn verplicht om ouders erop te wijzen dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Helaas doen veel scholen dit niet. Er zijn zelfs scholen die kinderen uitsluiten van extra activiteiten zoals schoolreisjes hun ouders de bijdrage niet betalen. 

 

Onacceptabel

Minister Slob vindt dit onacceptabel. "Iedere leerling verdient gelijke kansen", zegt hij. Hij gaat zijn best doen om ervoor te zorgen dat leerlingen nooit worden uitgesloten van onderwijs, omdat hun ouders de bijdrage niet betalen.  

Ik wil hieraan toevoegen dat je je dus ook echt niet verplicht moet voelen om deze bijdrage te betalen. Zit je krap bij kas of wil je simpelweg niet bijdragen aan de school van je kind, dan hoef je niet te betalen. Scholen mogen ook niet vragen om een bewijs van een laag inkomen of iets dergelijks. 

 

Vraagt de school van jouw kinderen een ouderbijdrage? Hoe hoog is deze? Voel jij je verplicht om je vrijwillige ouderbijdrage te betalen? Vertelt de school dat de ouderbijdrage vrijwillig is?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355