Eigenschappen van de perfecte ouder

30 Oct 2017

Geen enkele ouder is perfect denk ik. Iedereen schiet wel eens uit zijn slof tegen zijn kinderen en heeft daar later spijt van, toch? Dat is helemaal niet zo gek na een paar gebroken nachten of als je je verslapen hebt terwijl je precies vandaag een belangrijke afspraak hebt. Gelukkig is dit helemaal niet erg. Het gaat erom dat je het grootste gedeelte van de tijd een 'goede' ouder bent. En wat nou precies een 'goede' ouder is, daar zijn de meningen over verdeeld. Ik geef in dit artikel mijn visie over wanneer je een goede en misschien wel bijna perfecte ouder bent!

 

 1. Je houdt van je kind en toont je liefde ook
  Dit is natuurlijk het allerbelangrijkste. Een kind heeft iemand nog die van hem/haar houdt. Dit kun je zowel verbaal als fysiek tonen. Verbaal door je kind gewoon af en toe te vertellen dat je van hem houdt of dat je trots op hem bent! Fysiek door af en toe een knuffel, een kus of een schouderklopje te geven. 

 2. Je laat je kind zichzelf zijn
  Dit klinkt heel logisch, maar dit is het niet altijd. Kleurt jouw zoon liever een kleurplaat dan dat hij met auto's speelt? Prima! Klimt jouw dochter liever in bomen dan dat ze met poppen speelt? Prima! Is je kind een keer ontzettend kwaad of verdrietig? Prima! Of kiest je kind een andere sport dan dat jij voor ogen had? Prima! Bij jou moet je kind zichzelf kunnen zijn.

 3. De nadruk ligt op positiviteit
  Geef regelmatig complimenten als je kind je helpt met de tafel dekken of zijn best doet om zijn eigen schoenen aan te trekken. Benoem daarnaast regelmatig wat je kind wél kan in plaats van wat hij niet kan. 

 4. Je stelt geluk boven succes
  Ik snap heel goed dat je het belangrijk vindt dat je kind thuiskomt met een goed rapport. Want dan is de kans groter dat je kind uiteindelijk een goede studie kan volgen en een goed inkomen verdient, toch? Maar het geluk van je kind is veel belangrijker en heeft niets met succes te maken! Want iemand die weinig verdient, maar elke dag met plezier zijn bed uitkomt, is veel gelukkiger dan een bankdirecteur die op maandag al aftelt naar vrijdag en nauwelijks tijd heeft voor zijn gezin, vrienden en familie. 

 5. Je toont interesse 
  Luisteren is anders dan interesse tonen. Vraag eens door! Met wie heeft je kind vandaag precies gespeeld? En wat speelden ze dan? Waarom vond je kind de rekenles vandaag niet leuk? En stel eens vragen over zijn favoriete televisieprogramma!

 6. Je stelt grenzen
  Kinderen hebben grenzen nodig. Je peuter ziet namelijk nog niet in dat hij morgen moe en chagrijnig is als hij nu niet naar bed gaat. Of dat hij wel erg ongezond wordt als hij elke dag met een wafel ontbijt. Daarnaast moet je kind leren dat slaan geen oplossing is bij frustratie en dat het niet oké is als jouw waxinelichthouders door de woonkamer vliegen. Kortom, grenzen zijn noodzakelijk!

 7. Je bent consequent
  Wat stellen grenzen voor als je niet consequent bent? Als je kind na 10 minuten zeuren toch die wafel krijgt? Waarom zou hij dat de volgende keer dan niet nog eens proberen?
  Daarnaast is consequent zijn niet zielig, maar fijn voor kinderen. Ze weten namelijk precies wat ze aan je hebben en dat geeft houvast en vertrouwen. 
  Tuurlijk kun je wel eens van je regels afwijken, maar na 10 minuten zeuren wordt die 'nee' toch echt geen 'ja'.

 8. Je stimuleert zelfstandigheid
  Je kinderen blijven niet voor altijd bij jou wonen. Ze moeten leren hoe ze dingen zelf moeten doen. Dit proces is leuk en geeft ze zelfvertrouwen. Het begint misschien bij het zelf aankleden, als ze wat ouder zijn, lopen ze zelf naar school en als ze nog wat ouder zijn, blijven ze af en toe even alleen thuis.

 9. Breng je kind normen en waarden bij
  Leren rekenen is belangrijk, maar normen en waarden minstens net zo. Normen en waarden die ik zelf belangrijk vind, zijn: eerlijkheid, respect en verantwoordelijkheid.

 10. Je zorgt voor een gezonde omgeving
  Een gezonde omgeving is natuurlijk erg breed. Voor mij betekent het een veilig en redelijk schoon huis. Tuurlijk is het geen probleem als er een stapel was op zolder ligt waar je U tegen zegt en als de afwas van gisteren nog op het aanrecht staat. Maar af en toe een stofzuiger door het huis, schone kleren en een schoon bord om van te eten, lijken mij geen overbodige luxe. Daarnaast vind ik het belangrijk dat kinderen 3 keer per dag een goede maaltijd voorgeschoteld krijgen. Uiteraard kunnen ze een keer lekker frietjes eten, maar groente en fruit zijn ook belangrijk.

 

Wat zou jij scoren als je voor elk onderdeel een punt zou krijgen? En welke onderwerpen zou jij nog toe willen voegen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355