De perfecte sport voor je kind

15 Aug 2017

Iedereen weet dat sporten goed voor je is. Dit is zo voor volwassenen, maar voor kinderen misschien nog wel meer! Sporten zorgt ervoor dat je kind sterker en leniger wordt. Daarnaast is het ook goed voor het uithoudingsvermogen van je kind, zijn coördinatie en zijn zelfvertrouwen. Nu is het kiezen van een sport alleen niet zo makkelijk... Er is voetbal, tennis, atletiek, hockey, zwemmen, schaatsen, judo, ballet en nog veel meer! Je wilt natuurlijk dat je kind de sport langer leuk vindt dan een paar weken (ook fijn voor je portemonnee) dus vandaar dat ik, Lianne Brenkman, jullie vandaag een handje help bij het maken van deze keuze. 

 

Vragen stellen 

De eerste stap bij het kiezen van een sport is het stellen van vragen aan je kind. Wat lijkt je kind leuker: binnen sporten of buiten sporten? Sporten in een team of liever individueel? Vindt je kind een duwtje of stootje of af en toe een harde val geen probleem of houdt je kind het liever rustig? Praat dus over al deze punten met je kind. Op deze link vind je ook verschillende leuke vragen die je je kind kunt stellen om uiteindelijk de perfecte sport voor je kind te kiezen.  

 

Vrijblijvend kennismaken 

Nadat je één of meerdere geschikte sporten hebt gevonden, is het tijd om vrijblijvend kennis te gaan maken. Veel sportverenigingen organiseren kennismakingsdagen voor kinderen. Zo kan je kind de sport uitproberen en uitvinden of de sport wel bij hem of haar past, zonder dat je meteen aan een lidmaatschap vast zit.

 

Voordelen van een teamsport

Er is een onderzoek geweest naar de vraag of kinderen die al vanaf de kleuters sporten in groepsverband, in groep 5 meer zelfdiscipline hebben. Onder zelfdiscipline vielen: aandacht en betrokkenheid in de klas, fysiek agressieniveau, mate van impulsiviteit en emotionele onrust van kinderen. 

 

Er deden bijna 2700 kinderen mee aan dit onderzoek. Er werd gesproken met zowel hun ouders als hun leerkrachten. De conclusie was: kinderen die tijdens de kleuterschool al een teamsport beoefenden, beschikten in groep 5 over meer zelfregulerende vaardigheden dan kinderen die niet of op latere leeftijd waren begonnen met sporten. De sportende kinderen waren beter in staat om opdrachten aan te horen en uit te voeren en konden zich beter concentreren in de klas. 

 

Een verklaring voor deze uitkomst is dat kinderen zich al op jonge leeftijd onderdeel voelen van een team. Zij zijn zich eerder bewust van het belang van regels en verantwoordelijkheden. Samen gaan zij voor een doel.

 

Nadelen van een teamsport

Ook zijn er ouders die niet zo fan zijn van teamsporten. Teamsporten kunnen namelijk druk veroorzaken om te moeten winnen. Je hebt altijd een tegenstander en er is altijd sprake van competitie. Een ouder zei bijvoorbeeld: 'Een kind dat slecht presteert, wordt afgerekend op het feit dat hij niet scoort. En een kind dat goed presteert, denkt dat hij alleen maar deugt als hij scoort. Vooral als zijn ouders van die 'succes is een keuze types zijn.' In dit verhaal zit natuurlijk wel een kern van waarheid. Want wat vraag je als je kind thuis komt van zijn voetbalwedstrijd? Waarschijnlijk is dat: 'En, hebben jullie gewonnen?' Tuurlijk kun je ook vragen: 'Was het leuk?' Maar de kans is dan klein dat je kind zegt: 'We hebben erg goed samengespeeld en de stemming in het team was prettig, maar we hebben helaas wel met 3-0 verloren.'

 

Als ouder kun je wel veel verschil maken in de druk die je kind voelt. Het Belgisch Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen meldde 2 jaar geleden dat veel jonge sporters tijdens de wedstrijden instructies krijgen van een roepende vader of moeder. De meeste jonge sporters ergert zich aan deze instructies. Volgens de onderzoekers zijn de ouders zich overigens van geen kwaad bewust. Dus onthoud: dat schreeuwen aan de zijlijn is vervelend, dus laat dat maar aan de coach over!

 

Individuele sport 

Er zijn natuurlijk ook kinderen die liever voor een individuele sport kiezen. Vaak zijn dat kinderen die wat introverter zijn. Het kan zijn dat ze het leuk vinden om in hun eentje strategieën uit te denken en voor overzicht te zorgen. Ze houden misschien niet van het rumoer van anderen en verliezen hierdoor misschien zelfs hun concentratie. Of ze maken moeilijk contact met andere kinderen. Die kinderen worden waarschijnlijk blijer van een individuele sport. Het kan trouwens wel zo zijn dat een teamsport veel goeds voor deze kinderen kan doen, maar bij een sport is het vooral belangrijk dat je kind het naar zijn zin heeft en zich op zijn gemak voelt. 

 

Plezier voorop

Welke sport het ook wordt, één ding staat voorop: je kind moet er plezier in hebben! Laat je kind geen dingen doen waar hij geen zin in heeft en kies samen een geschikte sport uit. Des te groter is de kans dat sporten jarenlang zijn favoriete hobby blijft!

 

Welke sport beoefent jouw kind? En hoe hebben jullie deze sport gekozen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355